Sute de tone de gunoi din Italia, arse la Pata Rât. Garda de Mediu susține că au ajuns legal la Cluj

Sute de tone de gunoi din Italia, arse la Pata Rât. Garda de Mediu susține că au ajuns legal la Cluj
| Foto: adevarul.ro

Garda de Mediu Cluj (GMC) a confirmat existența a tone de deșeuri din Italia (materiale plastice și cauciuc) pe platforma de la Pata Rât a Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca. Firma privată care administrează staţia de piroliză - Ansa Smart Energy (ASE) - a contractat direct cu italienii prelucrarea deşeurilor.

Referitor la informațiile apărute în mediul on-line cu privire la deșurile transferate din Italia și depozitate în zona de depozitare deșeuri reciclabile a RADP, GMC a comunicat că ASE deține autorizație de mediu pentru activitatea de prelucrare termică a deșeurilor (piroliză și nu incinerare), act de reglementare cu nu interzice utilizarea/procesarea deșeurilor reciclabile ca materile primă. 

"Deșeurile de materiale plastice și cauciuc transferate din Italia (utilizate ca meterie primă) se află pe lista verde și au fost introduse pe teritoriul României având întocmite documentele de transport conform prevederilor legale. În urma controlului demarat de Garda Națională de Mediu și a documentelor analizate, cantitatea depozitată pe amplasamentul RADP este de 580 de tone", potrivit GMC.

„Muntele” de deşeuri a fost depozitat pe platforma RADP începând din toamna anului trecut şi este ars şi transformat în ulei pirolitic. Având în vedere cantitatea mare de deşeuri şi capacitate a tratare a staţiei de piroliză, rezultă că timp de mai bine de doi ani staţia ar trebui să prelucreze doar deşeurile din Italia pentru a epuiza „muntele de deşeuri”, conform adevarul.ro. 

Publicația citată precizează că deşeurile aduse din Italia au constituit obiectul unei anchete demarate de Garda de Mediu Bihor, întinsă pe o jumătate de an şi făcută publică zilele trecute, care a relevat că două firme din judeţ au adus în mod ilegal, în 2019, 700 de tone de deşeuri rezultate din hârtie, cartoane, textile, cauciuc. GMC susține însă că nu au fost identificate elemente de corelare cu deșeurile din Bihor. 

Comenteaza