Temă de business pentru hackeri: hărţi cu locurile de parcare şi afacerile de cartier

Temă de business pentru hackeri: hărţi cu locurile de parcare şi afacerile de cartier
Oraşul are nevoie de o hartă de business care să spună ce afacere şi în ce cartier ar fi fezabilă, dar şi de un tablou cu locurile de parcare vacante, în aşa fel încât să nu mai existe suspiciuni că primăria le atribuie în funcţie de pilele şi de relaţiile solicitanţilor. Acestea sunt două dintre cererile venite din partea societăţii civile pentru hackathon-ul organizat la jumătatea lui martie sub egida Clusterului IT.

Administraţia locală a pus la bătaie date publice pentru hackeri talentaţi pentru ca aceştia să aducă aplicaţii noi care să îmbunătăţească serviciile oferite clujenilor. Mirel Borodi, antreprenor şi partener în mai multe companii (Registrul Mioriţa sau Transylvanian Consulting Trust) sublinia, în cadrul unei întâlniri pe tema strategiei primăriei 2014-2020, că oraşul are o serie de lipsuri la capitolul business. Nu există studii care să îţi spună unde este oportun să investeşti, dar nici iniţiative de sprijin din partea administraţiei locale pentru cei care investesc în afaceri locale. Dacă vrei să-ţi deschizi un magazin de cartier, o frizerie sau o spălătorie auto, în momentul actual nu se ştie în ce cartier ar fi oportun să o faci pentru ca afacerea să meargă. Un prim pas ar fi realizarea unei hărţi din autorizaţiile de construire pentru partea de business care să fie publicată pe site-ul primăriei. Acestea nu este singurul minus al oraşului. Clujenii au acuzat în repetate rânduri că funcţionarii primăriei aplică nişte criterii discreţionare la atribuirea abonamentelor pentru locurile de parcare din cartierele oraşului. Un clujean a făcut o propunere primăriei de vizualizare şi acces la parcări prin sistem online pentru ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să-şi negocieze o parcare în urma unei discuţii cu inspectorul de zonă.

Economistul Lucian Fanea a explicat, într-o sesizare adresată redacţiei ZIUA de CLUJ, că primăria ar trebui să instituie un sistem transparent, astfel încât oricine să poată vizualiza online toate locurile de parcare existente şi pe cele libere.

Consilierii PNL au realizat anul trecut o hartă a gropilor din oraş pentru a ajuta Direcţia Tehnică a primăriei să gândească mult mai bine programul de întreţinere a arterelor din oraş. Acestea sunt câteva dintre lacunele oraşului pe care administraţia locală le-ar putea suplini, apelând şi la ajutorul hackerilor clujeni. Un concurs adresat pasionaţilor de coding din Cluj va avea loc în martie pentru dezvoltarea de aplicaţii utilizând date publice. Andrei Kelemen este director executiv la Cluj IT Cluster şi împreună cu fondatorul asociaţiei Cluj Hub, Cristian Dascălu, organizează o competiţie de dezvoltare de aplicaţii, cu "materia primă" furnizată de primărie. Chiar dacă în Cluj-Napoca au mai fost organizate astfel de competiţii, Kelemen spune că aceasta e prima iniţiativă care utilizează date publice aflate în posesia unei autorităţi publice. După 15 martie organizatorii vor anunţa şi rezultatele competiţiei. De altfel, Dascălu a declarat că susţine realizarea unei hărţi de business a oraşului, pe cartiere, utilizând autorizaţiile de construire eliberate de primărie. Totul va depinde, însă, de creativitatea celor care se vor înscrie în respectiva competiţie - hackathon.

 

Comenteaza