Terasele din Piața Muzeului, scoase la licitație pentru 4 ani

Terasele din Piața Muzeului, scoase la licitație pentru 4 ani

Spațiul în care sunt amplasate terasele publice din Piața Muzeului și de pe străzile Vasile Goldiș și Matei Corvin se scoate la licitație. Noile terase vor putea fi închiriate până în noiembrie 2023.

Consilierii locali vor dezbate la ședința din 10 decembrie un proiect care prevede condițiile în care va fi organizată această licitație. Este vorba despre terasele T1, T2, T5, T6, T7, T8, T9, T11, T12 care ocupă un spațiu de aproape 400 de metri pătrați, iar primăria vrea să obțină ca și chirie minim 47 de lei /metru pătrat/lună.

La precedentele licitații, organizate în 2016-2017, pentru unele dintre aceste spații, primăria a reușit să obțină și chirii de câte 80 de lei/metru pătrat/lună.

”În vederea îmbunătățirii aspectului urbanistic al zonei pietonale aferente Pieței Muzeului împreună cu zona adiacentă înscriindu-se ca unul dintre obiectivele politicii de dezvoltare urbanistică a municipiului Cluj-Napoca, a modalităților de creștere a gradului de atractivitate a municipiului a fost emisă Autorizația de construire nr. 1590 din 14.11.2019 prin care se reglementează amplasarea teraselor pentru alimentație publică. În vederea atribuirii către agenții economici interesați a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică se înaintează către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca propunerea de închiriere a acestor bunuri prin organizarea de licitații publice” se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Ce condiții pune primăria

Municipalitatea pune însă și câteva condiții importante referitoare la cum vor arată și vor fi aranjate viitoarele terase publice. Astfel mobilierul teraselor poate fi doar de lemn sau fier, trebuie așezat direct pe pavaj fără podiumuri și trebuie strâns în afara orarului de funcționare. Umbrelele pot fi doar de culoare deschisă și fără înscrisuri publicitare. Nu pot fi amenajate tejghele exterioare de bar și frigidere. De asemenea, nu este permisă niciun fel de instalație de sonorizare sau difuzarea de muzică. Și nici împrejmuirile de orice fel, inclusiv cele cu ghivece de flori.

Piața Muzeului va fi mobilată numai pe latura nordică, lasând loc în jurul obeliscului din centru, iar mesele nu vor depăși fila frontului de vest al străzii Vasile Goldiș. Pe strada Matei Corvin se va instala un singur rând de mese lângă frontul vestic, iar pe această stradă nu se admit umbrelele. Și pe strada Vasile Goldiș se va pune un singur șir de mese.

Totodată, câștigătorii licitației nu au dreptul să subînchirieze terenul. Din perioada de închiriere se exclude în fiecare an intervalul 1 noiembrie – 15 ianuarie deoarece atunci este organizat în Piața Muzeului Târgul de Crăciun. Ofertanții câștigători trebuie să depună și o garanție echivalentă cu cuantumul chiriei pe 2 luni.

Piața Muzeului este una dintre cele mai aglomerate piețe, în special pe durata verii, când foarte mulți clujeni și turiști invadează efectiv terasele de aici. Noile condiții pentru amenajarea teraselor s-ar putea să asigure și o mai bună circulație pietonală în zonă în perioadele de aglomerație.

În stabilirea câștigătorilor licitației cel mai mult contează prețul oferit, 40%.

Comenteaza