Exclusiv Update Video Trasee Metrou - Tren Metropoliotan - Centură Metropolitană

Trasee Metrou - Tren Metropoliotan - Centură Metropolitană

Primarul Emil Boc a prezentat, la ZIUA LIVE, traseele pentru cele mai mari proiecte de infrastructură din Cluj-Napoca: Metrou - Tren Metropoliotan - Centură Metropolitană.

"Este un proiect integrat. De ce? Pentru că este singura modalitate de a primi fonduri europene.  Trenul metropolitan este proiectul integrat, pe o zonă de 43 de km, de la Nădăşel la Bonţida, pe culoarul de cale ferată existent.

Pe partea de tren metropolitan, proiectul presupune modernizarea staţiilor existente de cale ferată şi crearea de staţii noi (Baciu, Tetarom, pod Ira, aeroport, etc.). De acolo, de la acele staţii, se va asigura conectivitatea cu transportul în comun. De asemenea, în staţiile din afara oraşului se vor asigura parcări de tipul park and ride, unde îţi laşi maşina şi iei trenul.

Partea de metrou este pe axa Est-Vest a oraşului, de la Gilău până la podul Ira în Cluj-Napoca. De ce nu până la aeroport? Pentru că de la podul Ira merge trenul metropolitan, aici se intersectează metroul cu calea ferată. Prima este din Florşti, de la viitorul Spital Regional de Urgenţă, până la podul Ira. Ulterior va fi extins spre Gilău. În oraş va fi subteran, în afară de suprafaţă. 

Toate aceste lucruri nu sun poveşti. Săptămâna viitoare vom lansa deja licitaţia pentru studiul de fezabilitate la trenul metropolitan şi pentru studiu de prefezabilitate la metrou, în proiect integrat. Pentru metrou, aproape sigur, vor fi bani şi din acest exerciţiu financiar, ceea ce înseamnă că vor fi fonduri şi în următorul exerciţiu, pentru că oamenii aceia sunt normali la cap: când începe un proiect trebuie să îl terminăm, înainte să pronim altele. Vor fi bani şi pentru metrou, dar nu toată suma va fi din fonduri europene", a declarat edilul Emil Boc. 

Urmăreşte, mai jos, emisiunea ZIUA LIVE de vineri! (min 26, trasee) 

Tren metropolitan Nădășel - Bonţida, Metrou Gilău - pod Ira

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a semnat joi, 4 aprilie 2019, împreună cu primarii comunelor Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida acordul de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru trenul metropolitan și metrou. MAI MULTE DETALII AICI

În perioada imediat următoare va fi lansată licitația pentru Studiul de prefezabilitate a metroului și Studiul de fezabiltate pentru trenul metropolitan.

Centura Metropolitană - variantele de traseu se află pe masa reprezentanţilor CNAIR şi Ministerului Transporturilor, urmând ca varianta finalisă să fie decisă în cel mai scurt timp. 

Comenteaza