Video Traseul Centurii Metropolitane, transmis Guvernului pentru avizare

Traseul Centurii Metropolitane, transmis Guvernului pentru avizare
| Foto: Arhiva

Varianta finală de traseu pentru Centura Metropolitană Cluj-Napoca a fost înaintată la Ministerul Transporturilor (MT), urmând ca avizul să fie eliberat până la finalul lunii mai. 

Dacă ministerul nu va elibera avizul până la data stabilită, proiectul va fi derulat în continuare, în baza aprobării tacite a guvernului.

"Am înaintat oficial la MT varianta de traseu, cu rugămintea de a fi avizată cât mai repede; am recomandat sfârșitul lunii mai. Dacă nu va fi discutată, conform protocolului, noi vom merge mai departe cu realizarea celorlaltor documentații, astfel încât anul viitor să se poată organiza licitația.

Documentația a fost făcută de specialiști, cu tot traseul, ieșirile, intrările în Cluj-Napoca. Ea se află pe masă la minister, prin compania de specialitate, CNAIR, urmând ca până pe 27 mai să avem o avizare. Dacă nu, vom merge pe procedura aprobării tacite și vom continua studiile cu avizul de mediu și cu celelalte documentații pentru pregătirea licitației”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

„Noi facem acest lucru în locul guvernului, reușim să integrăm acest proiect în acest masterplan. Titularul de proiect este guvernul, noi, în baza acelui protocol, ne-am luat sarcina să lucrăm în locul guvernului, având în vedere că nu mai rezistăm aici, în Cluj-Napoca. Oricum, timp de doi ani nu s-a lucrat nimic.

Este o problemă nefericită a statului român, care este în continuare nefuncțional. Nu vreau să fiu interpretat decât strict administrativ, dar există indolență în foarte multe structuri, care nu înțeleg prioritățile oamenilor. Sunt birocrați care consideră că sunt stăpânii scaunului, cu ei a început și cu ei se sfârșește funcția, nu se uită că decizia lor care este amânată, afectează sute de mii de oameni”.

150 milioane de la UE 

Centura metropolitană va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida, şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi până în 2023.  Costul final ar urma să urce la 250 de milioane de euro, estimează reprezentanții platformei de monitorizare a infrastructurii Pe Unde Merg. VEZI AICI variante de traseu! 

O firmă din Cluj a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a detaliilor tehnice pentru autorizarea Centurii Metropolitane. Aceasta se numește Explan și s-a asociat cu două societăți din Ungaria, Transinvest Budapest și SpecialTerv, respectiv cu altă companie locală, Cadsil SRL. 

Oferta financiară a asocierii câștigătoare a fost de 17,1 milioane lei fără taxa pe valoarea adăugată, adică 3,7 milioane de euro. Explan este deținută de Petru Ciufudean, un proiectant clujean cu numeroase contracte cu statul la activ. 

Centura Metropolitană a Clujului, în Master Planul General de Transport

Transregio Feleac se numeşte centura metropolitană în Master Planul General de Transport, proiectul urmând să fie realizat în două etape. Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Acest drum are trei sectoare: centura Gilăului (2,3 km), legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti (9,9 km), şi traversarea Drumului Național nr. 1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura (1,9 km).

Cea de-a doua parte, centura Clujului, pleacă din sud-vestul oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro. Sectoarele sunt Cluj Sud-Vest - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bd. Muncii. Un ultim sector, Bd. Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

Comenteaza