Uioreanu vinde PSD posturile liberalilor din tabăra Nicoară

Uioreanu vinde PSD posturile liberalilor din tabăra Nicoară
Liberalii din tabăra lui Marius Nicoară se tem că au fost vânduţi de către liderul filialei clujene, Horea Uioreanu. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele local al PSD, Remus Lăpuşan, pentru a stabili cine trebuie să plece şi cine poate rămâne la şefia instituţiilor de stat din judeţ.

 Liberalul Horea Uioreanu nu a negat că a făcut o înţelegere cu PSD pentru a putea păstra majoritatea de care se bucură, în prezent, în forul Consiliului Judeţean. Surse din PNL spun, însă, că acesta ar fi stabilit mai mult decât un simplu parteneriat cu liderul PSD, Remus Lăpuşan. Cei doi s-ar fi pus de acord în privinţa liberalilor care trebuie îndepărtaţi din instituţiile publice.

Uioreanu i-ar fi cerut lui Lăpuşan să-i îndepărteze doar pe oamenii lui Marius Nicoară. Atât Lăpuşan, cât şi Uioreanu neagă că ar fi discutat astfel de aspecte, însă, liberalii lui Nicoară se aşteaptă la tot ce e mai rău. Actualul preşedinte al PNL Cluj, Horea Uioreanu, a rămas într-un conflict deschis cu fostul lider al organizaţiei, Marius Nicoară. Astăzi, oamenii din PNL se învârt în jurul celor doi lideri, iar în ultima perioadă s-a tot vehiculat ipoteza că Nicoară va fi repus, într-un fel sau altul, în fruntea partidului, cel mai probabil după alegerile europarlamentare. Disputa dintre Nicoară şi Uioreanu a izbucnit încă de la alegerile locale, când ambii parteneri s-au acuzat reciproc de trădare. Ulterior, membrii PNL s-au constituit în două tabere, iar la alegerile interne din partid s-a dovedit că tabăra lui Nicoară este mai puternică. Uioreanu s-a văzut nevoit să-şi negocieze postul de preşedinte la Bucureşti, pentru că la Cluj nu ar fi putut obţine câştig de cauză.

Acum, însă, a venit momentul să se răzbune. După ruperea alianţei PSD-PNL, la Cluj s-au făcut negocieri pentru păstrarea majorităţii din forul CJ. În calitatea sa de preşedinte de consiliu, Uioreanu a considerat că lucrul cel mai convenabil pentru el este să rămână aliat cu social-democraţii care deţin opt matrndate în forul administraţiei judeţene. Şi pentru că social-democraţii n-au decât de câştigat de pe urma acestei înţelegeri, ei au căzut la înţelegere cu Uioreanu. Surse din PNL spun, totuşi, că Uioreanu ar fi negociat şi alte lucruri cu Lăpuşan. Într-adevăr, cei doi au fost surprinşi de presă într-un local din centrul Clujului, iar ei nici nu au negat că au avut această întâlnire. Nici unul nu admite că ar fi discutat despre îndepărtarea unor oameni din instituţiile deconcentrate. Pe vremea guvernării PSD, foarte mulţi liberali şi-au găsit un loc călduţ în cadrul acestor structuri ale statului. Acum, liberalii lui Nicoară ar trebui să plece, pentru că Uioreanu nu are de gând să le poarte de grijă, dimpotrivă. Surse din PNL au precizat că Uioreanu chiar i-ar fi cerut lui Lăpuşan să-i îndepărteze pe oamenii lui Nicoară şi să-i păstreze pe ai lui. Aşa se face că primii vizaţi de schimbare sunt şeful Protecţiei Consumatorilor, Mircea Varga, şeful Gărzii de Mediu, Bogdan Costea, sau şefa Regiei Protocolului de Stat Victoria, Cornelia Hătiş. În schimb, Uioreanu a negociat pentru păstrarea posturilor lui Eugen Cecan, de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (care are, oricum, o relaţie bună şi cu PSD, despre care se spune că l-ar fi ajutat financiar în campanie pe şeful CJ). De asemenea, Uioreanu îl mai apără pe Marius Mânzat de la Administraţia Bazinală Someş Tisa. Acesta deţine funcţia de director adjunct şi dincolo de relaţia cu Uioreanu îl are de partea sa şi pe directorul instituţiei, social-democratul Dan Canta. Uioreanu a mai făcut lobby şi pentru Rareş Pop, şeful Inspectoratului pentru Controlul în Transportul Rutier.

Despre acesta s-a speculat că ar fi fost omul de legătură între Uioreanu şi reprezentanţii companiei private de transport Fany. În prezent există un dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie legat de implicarea Fany în transportul unor persoane la alegerile de la referendum, la cererea liberalilor. Se mai speculează, de asemenea, că ar mai exista un dosar legat de modul în care Fany a obţinut traseele din zona metropolitană. Uioreanu neagă că ar fi discutat vreodată cu Lăpuşan păstrarea unor oameni în deconcentrate, în detrimentul altora. „Cu siguranţă, tocmai cei care vorbesc ar proceda aşa, dacă ar fi în locul meu. Unora le este frică, tocmai pentru că ştiu că ei, de-ar fi în locul meu, aşa ar proceda. Eu nu m-am gândit niciodată să fac astfel de înţelegeri şi sper ca toţi liberalii să rămână în funcţii, iar parteneriatul cu PSD să evolueze la fel, în fiecare instituţie de la nivelul Clujului. Înţelegerea mea cu PSD asta a fost, să mergem mai departe împreună", a comentat Uioreanu. Lăpuşan a admis că a făcut o înţelegere cu Uioreanu, dar spune că nu s-a pus problema ca unii să plece iar alţii să rămână: „Chiar nu am discutat despre aşa ceva". Pe de altă parte, el n-a dat garanţii că liberalii nu vor fi îndepărtaţi: „Cu siguranţă, cei care îşi fac treaba bine nu trebuie să se teamă că vor fi înlăturaţi", a spus Lăpuşan.

Comenteaza