Uite plăcuţa, nu e plăcuţa la intrarea în Cluj

Uite plăcuţa, nu e plăcuţa la intrarea în Cluj
Plăcuţele în limba maghiară montate vineri de viceprimarul Laszlo Attila au dispărut după doar două zile. Üdvözöljük Kolozsváron! şi Willkommen in Klausenburg!

Cele trei intrări principale în municipiul Cluj-Napoca, Calea Turzii (dinspre Alba), Baciu (dinspre Sălaj) şi Floreşti (dinspre Bihor), au fost marcate vineri după-amiază cu plăcuţe inscripţio-nate cu mesajul "Bine aţi venit în Cluj-Napoca!" în limbile maghiară şi germană. Iniţiativa aparţine viceprimarului Laszlo Attila, care spune că nu a făcut decât să pună în aplicare o Hotărâre de consiliu local din 2002. Duminică după-masă, acestea au dispărut în mod misterios.

"Urmează Zilele oraşului, este cazul să ne asumăm multiculturalismul. Eu cred că s-a ajuns la o normalitate prin montarea acestor plăcuţe. Există o categorie de populaţie care nu va aprecia acest demers, însă aceşti paşi trebuie făcuţi. Nu cred că reacţiile negative vor veni din partea celorlalţi membri ai consiliului local", a declarat Laszlo Attila, viceprimarul UDMR al Clujului. Acţiunea nu a fost discutată şi cu primarul Sorin Apostu, însă Laszlo a precizat că nu a existat nicio reacţie din partea lui, după ce fotografii cu noile plăcuţe au apărut în presa de limbă maghiară.

Viceprimarul adaugă că transcrierea în limbă maghiară a fost un prim pas înainte ca numele localităţii Cluj-Napoca să fie afişat, conform legii, şi în limba maghiară, Kolozsvar. "Dacă am fost în stare să montăm plăcuţe cu bun venit în Cluj, în 19 limbi, mai puţin în limba maghiară, este cazul să intrăm în normalitate", a precizat Laszlo Attila. Cu toate acestea, duminică după-amiază, plăcuţele din Baciu şi Calea Turzii lângă Obelisc dispăruseră fără urmă. "Şi eu aş vrea să aflu cine le-a luat, e puţin probabil să fi fost o dispoziţie a municipalităţii", a afirmat Laszlo, menţionând că va demara o anchetă pentru identificarea făptaşilor.

 

Comenteaza