Ultima negociere în războiul pentru Polivalentă

Ultima negociere în războiul pentru Polivalentă
Consilierii locali clujeni au două opţiuni la şedinţa ordinară de azi: să meargă pe varianta Boc şi să accepte o nouă licitaţie şi să rişte un alt proces sau să dea curs plângerii prealabile formulate de către constructorii de la ACI Cluj.

Sala Polivalentă aduce primăria într-un nou impas. Decizia luată de comisia din cadrul instituţiei de a relansa o licitaţie pentru un obiectiv deja executat în proporţie de peste 60% mută din nou cazul în instanţă. Constructorul ACI Cluj a somat primăria să-şi modifice decizia, printr-o plângere prealabilă. Primarul Boc spune că în prezent primăria este în faza de conservare a şantierului şi de organizare a unei noi licitaţii, iar răspunsul către ACI va fi dat de consilierii locali la şedinţa de astăzi.

Cele trei oferte depuse iniţial la lansarea procedurii (proiectare şi execuţie) pentru sala polivalentă de lângă stadion au căzut ca neconforme una după alta: Dafora Mediaş a fost descalificată la prima evaluare, instanţa a anulat propunerea CON-A Sibiu din cauza nerespectării caietului de sarcini, iar singura soluţie rămasă în picioare (ACI Cluj) s-a transformat din „conformă" în „neconformă" în urma analizei unui expert plătit (cu 45.000 de lei) chiar de primăria care se află în conflict cu constructorii clujeni.

Primăria a anulat licitaţia pentru amenajarea Sălii Polivalente printr-o decizie luată luna trecută. Pentru restul lucrării se va organiza o nouă licitaţie, după proiectul CON-A. Până atunci şantierul va intra în consevare. Administraţia clujeană a refuzat să dea şantierul de la sala polivalentă asocierii ACI, Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi Das Engineering care aveau o decizie favorabilă a instanţei în acest sens. Primăria a comandat o expertiză care a desfiinţat oferta ACI după ce asocierea a făcut acelaşi lucru prin instanţă cu oferta CON-A, Plan 3I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş, iar comisia de licitaţie a decis anularea procedurii.

Primarul Emil Boc a declarat ieri că, în prezent, administraţia locală clujeană este în faza de conservare a şantierului şi de lansare a unei noi licitaţii pentru finalizarea obiectivului. "Există, din câte am fost informat, o plângere prealabilă formulată de ACI împotriva deciziei comisiei de licitaţie. Nu am văzut acest document, însă vom discuta această solicitare în plenul Consiliului Local la şedinţa de mâine (astăzi - n. red.)", a spus Boc.

Compania ACI Cluj, alături de asociaţii cu care au elaborat oferta pentru realizarea sălii polivalente au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că au depus o plângere prealabilă cu referire la acest caz, care urmează să fie discutată de către consilierii locali. Constructorii clujeni s-au declarat nemulţumiţi de hotărârea administraţiei locale de a realua procedura de licitaţie încă de luna trecută, când primarul Emil Boc a anunţat această decizie. Reprezentanţii ACI susţineau că primăria nu a acţionat în conformitate cu ce a solicitat instanţa: nu o altă evaluare, ci reluarea procedurii de analizare a ofertelor, în urma căreia asocierea condusă de ACI ar fi fost declarată câştigătoare.

Ca urmare a noii abordări alese de beneficiar în cazul Sălii Polivalente, ACI şi asociaţii au decis să nu renunţe la contract, dar au evitat deocamdată o nouă acţiune în instanţă. „(Plângerea prealabilă - n. red.) este procedura prin care am putut contesta decizia luată de comisia de licitaţie. Nu ştim încă dacă vom merge mai departe în instanţă. Pasul următor depinde de discuţiile din Consiliul Local, de ceea ce decid consilierii şi domnul primar. Nu am hotărât dacă intrăm în litigiu, am recurs la această procedură pentru că dorim să se aplice decizia dată de instanţă", a explicat Ioan Aşchilean, preşedintele Consiliului de Administraţie al ACI Cluj.

Decizia comisiei de licitaţie a primăriei de a anula procedura este o premieră, având în vedere că aceeaşi comisie a acceptat ofertele CON-A şi ACI, le-a evaluat şi a atribuit contractul către primul dintre cele două consorţii. Mai mult, oficialii primăriei au spus public că membrii comisiei nu au vreo responsabilitate având în vedere că au luat decizii diferite privind aceeaşi licitaţie. Nici nu au pus la îndoială profesionalismul acestora. În schimb au subliniat că şi instanţa a luat o decizie în premieră în România prin care a declarat neconformă o ofertă a unei societăţi care construia deja sala polivalentă, în urma unei expertize, aşa că şi primăria a comandat o expertiză la acelaşi nivel care a relevat că şi cealaltă ofertă de la licitaţie este neconformă (există 19 puncte din oferta ACI care nu corespund caietului de sarcini).

Primăria a achitat societăţii CON-A o sumă de peste 37,7 milioane de lei, din totalul de peste 63,1 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât este valoarea la care s-a contractat Sala Polivalentă. Primăria a încheiat contractul cu societatea CON-A la o valoare de peste 50,9 milioane de lei, fără TVA, în timp ce societatea ACI a ofertat peste 91 de milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea obiectivului.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

 

Comenteaza