Un nou scandal în Consiliul Judeţean Cluj. „Ne-au demonstrat că suntem tâmpiţi"

Un nou scandal în Consiliul Judeţean Cluj. „Ne-au demonstrat că suntem tâmpiţi
În finalul sedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Cluj de luni a izbucnit un adevărat scandal între unii consilieri judeţeni şi preşedintele forului, Mihai Seplecan.

Subiectul aflat în divergenţă a fost proiectul transportului intermodal, care ar trebui să lege aeroportul de calea ferată şi pentru care deocamdată nu s-a reuşit depunerea unei cereri de finanţare la Uniunea Europeană. În plin scandal, s-a propus şi prelungirea liniei de tramvai din Cluj-Napoca.

Cea care a deschis discuţia a fost Mariana Leş, consilier judeţean PNL, dar cel mai vehement susţinător al proiectului de transport intermodal a fost consilierul judeţean liberal Emil Bogdan.

Un oraş din Cehia (n.red. - Ostrava) cu 290.000 de călători pe an are intermodal, în condiţiile în care şi-au construit inclusiv linia ferată pe 15 kilometri pentru aceşti 20 de pasageri pe care îi duc pentru că au interes ca locuitorii lor să o ducă bine. Vrem să ajutăm transportul de mărfuri, vrem să facem ca transportul să se dezvolte, vă rog frumos, e o discuţie la care trebuie să pună mâna toată lumea, şi consiliul judeţean şi aeroportul", a spus liberalul Emil Bogdan.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a răspuns: „Domnule doctor, cu tot respectul, când CNADNR-ul dă aviz negativ, când CFR -ul dă aviz nefavorabil, că v-am trimis toate adresele, cum puteţi să veniţi acum să spuneţi să facem...".

Între cei doi s-a purtat apoi un dialog aprins:

„Emil Bogdan: Îi mai chemăm încă o dată şi le spunem hai să facem treaba asta.

Mihai Seplecan: De ce nu le spuneţi celor de la aeroport de ce nu vor să facă un audit acolo, de ce nu ne răspund cu taxa pe pasager de 5%, ce s-a întâmplat cu 18 milioane de euro, cu taxa de siguranţă pe aeroport, vreţi să vă mai spun ?

Emil Bogdan: Acestea sunt treburi care trebuiesc anchetate. Noi trebuie să dezvoltăm judeţul. Una-i una şi alta-i alta. Dacă ne comportăm ca funcţionarii publici n-o să facem niciodată nimic, pentru că cel mai comod e să nu faci nimic. Să mai facem o întâlnire, să dezlegăm calul de la gard...

Mihai Seplecan: Am făcut vreo 20 de întâlniri până acum domnule doctor."

În discuţie a intervenit şi consilierul judeţean PMP Rareş Rusu, care a propus să se facă într-o primă fază o legătură între linia de tramvai de la capătul Bulevardului Muncii şi aeroport.

„Dacă dorim să avem un aeroport competitiv, care să fie lider în zonă, avem un singur lucru de făcut, să ne dăm cu toţii mâna, consiliul judeţean, aeroport, să dezvoltăm aeroportul. La doi kilometri în spate avem depoul de tramvaie, nu cred că este atât de greu să prelungim o linie de tramvai, de la capătul Bulevardului Muncii până la aeroport", a precizat Rareş Rusu.

Preşedintele CJ Cluj a replicat: „Dacă în Master Planul de Transport scrie că ce se poate face este un multimodal şi acela trebuie să-l facă municipiul Cluj-Napoca, noi consiliul judeţean ne putem da mâna în decembrie cu mare drag şi să facem hora...Nu putem noi consiliul judeţean Cluj să ne implicăm mai mult".

Arhitectul şef al CJ Cluj, Claudiu Salanţă, i-a răspuns consilierului Rareş Rusu că problema prelungirii liniei de tramvai până la aeroport este în analiză la cei care fac planul de mobilitate urbană pentru polul de creştere municipiul Cluj-Napoca, care vor prevedea diverse soluţii pentru circulaţie.

Cel mai activ consilier judeţean al liberalilor în şedinţa de luni, Emil Bogdan, a revenit la microfon şi a reuşit să stârnească şi zâmbete printre colegi cu afirmaţiile sale.

Mai am şi eu ceva de spus. La Bruxelles, Comisia Europeană ne-a spus de ce nu vă adunaţi CFR-ul, Consiliul Judeţean Cluj şi primăria la un loc ca să puteţi accesa fondurile necesare, ca noi să vă dăm banii necesari pentru acest lucru şi ne-au demonstrat în Power Point că suntem tâmpiţi. Aceasta este chestiunea, pentru că nu suntem în stare să adunăm cele nu ştiu câte fonduri necesare de la CFR, de la CJ Cluj şi primărie ca să ne dea ei împrumut măcar 45 de milioane de euro", a declarat Emil Bogdan.

Domnule doctor, ne-am întâlnit cu toată lumea la Bucureşti, cu domnul prefect, cu secretarul general de la Ministerul Transporturilor, domnul Jorj, dacă toată lumea de acolo nu vrea să finanţeze, nu avem noi banii să facem acest lucru", a afirmat, în replică, Mihai Seplecan.

Consilierul judeţean Eugen Druţă a întrebat plenul forului judeţean de ce alţii au reuşit să facă transport intermodal şi Clujul nu, iar consilierul judeţean PSD Dan Canta i-a răspuns: "Alţii au făcut-o pentru că au avut o guvernare de stânga şi aici e o mostră de guvernare de dreapta".

Consilierul judeţean liberal Emil Bogdan nu a părăsit şedinţa forului judeţean până nu a făcut o promisiune preşedintelui Mihai Seplecan: „Vom propune noi, consilierii, un proiect de hotărâre, eu o să-l provoc, cât mai repede, probabil în ianuarie, şi o să hotărâm în consiliu şi toată lumea va trebui să se conformeze, hotărârile consiliului sunt suverane, şi uite aşa sunteţi obligaţi să demaraţi acest proiect".

 

Comenteaza