Undă verde pentru concursul de soluţii privind transformarea spectaculoasă a Parcului Etnografic şi a Pădurii Hoia

Undă verde pentru concursul de soluţii privind transformarea spectaculoasă a Parcului Etnografic şi a Pădurii Hoia
Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a emis acceptul de publicare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) a documentației de atribuire referitoare la acest concurs.

Anunţul a fost făcut de Consiliul Județean Cluj, care a fost notificat de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice în legătură cu faptul că a emis acceptul de publicare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) a documentației de atribuire referitoare la organizarea concursului internațional de soluții cu tema de proiectare „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia - pădurea Hoia, Cluj-Napoca".

Concursul de soluții propus de către Consiliul Judetean urmărește identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea și extinderea Parcului Etnografic Romulus Vuia.

Pentru a putea participa la acest concurs, ale cărui premii totale sunt în cuantum de 72.000 de lei, viitorii competitori trebuie să îndeplinească mai multe condiții, atât de natură generală, conform Legii nr 98/2006 privind achizițiile publice, cât și specifice, care se referă la necesitatea încadrării viitorilor candidați în profesia de arhitect cu drept de semnătură și membru în Ordinul Arhitecților din România sau într-o altă organizație internațională echivalentă.

După realizarea propunerilor de soluții, un juriu format din reputații arhitecți români și străini Hakon Iversen, Constantin Gorcea, Katarina Frost, Horia Marinescu, Kazmer Kovacs, Pierre von Meiss și Ioana Tudora, cărora li se adaugă directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, va avea misiunea de a selecta proiectele care vor obține punctajele cele mai mari în urma aplicării criteriilor de evaluare.

Astfel, conform Fișei de date a Concursului de soluții, proiectul câștigător trebuie să îndeplinească două seturi de criterii de evaluare, fiecare în pondere egală de 50%. Primul criteriu se referă la satisfacerea cerințelor funcțional-arhitecturale ale soluției propuse, aceasta trebuind să aibă o logică funcțională și o relaționare estetică cu vecinătatea parcului și cu orașul, respectiv să se încadreze din punct de vedere al costurilor în plafonul propus de inițiatorii proiectului. Cel de-al doilea criteriu se referă la valoarea arhitectural-artistică adăugată a investiției, mai precis la gradul de noutate și expresivitate plastică adus în ceea ce privește creșterea atractivității zonei, atmosfera peisageră creată, fezabilitatea și sustenabilitatea propunerii, dar și concepția de apropiere și interpretare a tradiției rurale, mai informează forul judeţean clujean.

„Începând din acest moment toți cei interesați, și pe care ni-i dorim a fi cât mai mulți, pot consulta documentația aferentă Concursului internațional de soluții. Ne dorim ca această competiție să genereze cele mai inovative și eficiente proiecte de amenajare a Parcului Etnografic, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, astfel încât viziunea câștigătoare să aducă un plus de atractivitate și valoare acestui important obiectiv clujean", a declarat președintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tişe.

Ofertantul a cărui propunere se va clasa pe primul loc va fi recompensat cu premiul I în valoare de 31.500 lei, acestuia urmând a-i fi atribuit și contractul de proiectare a lucrărilor cu o valoare estimată de 535.076 lei fără TVA.

„Concursul este axat pe două direcţii. Una vizează realizarea mai multor obiective, un Centru administrativ, un Centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi o Scenă în aer liber, unde vor avea loc evenimente culturale. Iar cealaltă direcţie se referă la extinderea parcului spre pădurea Hoia, pentru a o face mai atractivă pentru cetăţeni", a spus managerul de proiect din partea CJ Cluj, Daniela Furcovici, la lansarea concursului.

„Ceea ce va rezulta la finalul acestui concurs va fi, în principal, transformarea zonei Parcului Etnografic din Hoia într-un nou pol de interes, precum şi o conectare a acesteia la celelalte obiective de interes turistic ale municipiului, respectiv un circuit turistic ce va lega centrul istoric al oraşului, Parcul Central, Cluj Arena şi Cetăţuia", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Noul proiect de dezvoltare a Muzeului Etnografic şi de valorificare a pădurii Hoia este un proiect cu finanţare europeană din granturi norvegiene şi este o continuare a unui alt proiect care s-a terminat anul trecut şi care a vizat conservarea, restaurarea şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer.

Prin acest concurs urbanistic internaţional, Clujul devine un promotor, la nivel naţional, al investiţiilor publice majore realizate prin intermediul concursurilor de soluţii. Marele avantaj al unei asemenea abordări este că soluţia adoptată nu mai este rezultatul unui criteriu, precum „preţul cel mai scăzut", ci al selecţiei făcute de o echipă de profesionişti, în mod transparent, susţine forul administrativ judeţean.

 

 

 

Comenteaza