Foto Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi / Tișe: „Poate fi un model pentru județul nostru”

Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi / Tișe: „Poate fi un model pentru județul nostru”
| Foto: atelier RVD
Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi / Tișe: „Poate fi un m
Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi / Tișe: „Poate fi un m
Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea spații de retail tip "big box", galerii comerciale, restaurante, zone de sp
Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea spații de retail tip "big box", galerii comerciale, restaurante, zone de sp

Urbaniștii județului Cluj au oferit un aviz favorabil proiectului care va fi amplasat în localitatea Luna de Sus, comuna Florești. Investiția, estimată la peste 100 de milioane de euro, are potențialul de a impulsiona dezvoltarea economică a zonei, dar și de a atrage o parte din traficul care acum "sufocă" DN1 între Cluj-Napoca și Florești, mai ales în zona Nodului N.

Proiectul, denumit Urbano Shopping & Living, s-a aflat în faza elaborării PUZ-ului și a studiilor de specialitate. Acesta a fost supus dezbaterii în ședința de joi, 7 martie 2024, a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a Consiliului Județean Cluj. 

Potrivit documentației, suprafață totală a terenului este semnificativă, aproximativ 28 de hectare. Amplasamentul studiat se află majoritar în intravilanul localității Luna De Sus, comuna Florești, delimitat la SUD de DN1 (E60), tangent sensului giratoriu dintre DN1 (E60) și DJ 107M, și la nord de canalul de fugă al râului Someșul Mic.

De asemenea, la est, zona studiată este delimitată de traseului proiectat al drumului de legatură cu centura metropolitană TR35/B2. Principalele accese în incinta ansamblului se realizează în 2 etape diferite, în funcție de implementarea proiectului centurii metropolitane TR35. Astfel, in prima etapa a proiectului se vor dezvolta 3 puncte de acces în DN1, iar în etapa următoare se va dezvolta suplimentar un acces din cadrul drumului de legătura B2 / TR35.

Undă VERDE pentru viitorul "Parndorf de Cluj". Va avea spații de retail tip "big box", galerii comerciale, restaurante, zone de sp

Ce s-a discutat în comisia de urbanism a județului Cluj

Proiectantul Rareș Drăgan a făcut o scurtă prezentare a investiției: „Acest proiect este un mix de servicii, comerț și dotări pentru zona metropolitană periurbană vest. Oportunitatea acestui ansamblu s-a născut, în primul rând, datorită amplasamentului care se află între comunele Gilău și Florești, la zona de intersecție cu drumul care merge către Luna de Sus. Partea de justificare și oportunitate a acestui proiect derivă din faptul că, zona metropolitană Cluj are nevoie de o scădere de dependență față de centralitatea dată de municipiul Cluj-Napoca, astfel încât, în zona periurbană, să apară poli noi de atractivitate pentru comunitate și să se schimbe paradigma de circulație, în special că vorbim de traficul dinspre Florești / Gilău către municipiu. Totodată, o altă justificare a derivat din faptul că teritoriul dintre Gilău și Florești tinde să se transforme într-un cartier economic și de servicii. Un alt argument este Centura Metropolitană, care are nodul 3 chiar la marginea teritoriului studiat”, a afirmat proiectantul. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce și ședințele de urbanism, a întrebat dacă va fi practic un mall în zonă, răspunsul proiectantului fiind unul negativ: „Nu este chiar un mall. Nu are aceleași specificații. Este un ansamblu de magazine, galerii comerciale și funcțiuni de servicii, mai degrabă. Parndorf din Austria un exemplu foarte bun cu care se aseamănă (Outlet Parndorf este un centru comercial aflat la jumătate de oră de Viena, care are peste 200 de magazine, 12 cafenele și restaurante, dar și spații de petrecere a timpului liber – n.red.).

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a „ridicat” problema beneficiilor comunității dintr-o astfel de investiție: „Aveți o suprafață de zeci de mii de metri pătrați acolo. Vor fi câteva mii de angajați. Acei angajați au copii. Unde își vor lăsa copiii? Mi se pare că nu este echitabil pentru comună să nu se găsească un spațiu de grădiniță, de exemplu, acolo. De asemenea, terenuri de sport, locuri de joacă?

Rareș Drăgan a replicat: „Deocamdată suntem într-o etapă preliminară. Luna de Sus are o grădiniță în execuție acum, din câte cunoaștem. Spații de sport și loisir se vor dezvolta în proiect atât în exterior cât și indoor.” 

Alin Tișe: „Și eu sunt de acord cu asta. Aș insista să aveți discuții cu primăria. Și eu cred că ar trebui să existe beneficii ale comunității. Sunt de acord că trebuie să câștige și comunitatea din acest mare proiect. Bineînțeles, va câștiga și din taxe și impozite. Să aveți și aici o abordare ca la celălalt mall aflat pe locul fostului târg auto de la ieșire din Florești.”

Arhitectul Vlad Negru, membru al comisiei de urbanism, a avut o opinie similară cu cea a liderului forului administrativ județean: „Eu cred că cei din Florești, comunitatea de acolo, câștigă oricum foarte mult din acest proiect. Prin viabilizarea terenului, prin lucrările la rețelele de utilități, prin rețeaua de drumuri propusă, etc.”

Și Alice Oprica, membră a CTATU Cluj, a avut doar cuvinte de laudă la adresa proiectului: „Aș vrea să atrag atenția că este o abordare foarte bună. Mă refer la modul în care se rezolvă această funcțiune comercială, legătura între clădire cu spațiul pietonal care se creează pe lângă funcțiuni, chiar dacă sunt de tip big box. Este un model foarte bun în contrast cu alte exemple pe care le-am avut la comisie. Este un punct foarte bun al proiectului”.

Totodată, s-a mai dezbătut și problema traficului din zonă, respectiv a unui sens giratoriu și a unei bretele de legătură care trebuie făcute de către beneficiar. S-a menționat și conectivitatea optimă a proiectului cu pista velo – metropolitană.

Prin proiect, dezvoltatorul propune o creștere de capacitate a sensului giratoriu existent la DN1 - nod Luna de sus, având în vedere că actualul sens giratoriu nu este conform. Soluția a fost aprobată prin Avizul CNAIR, iar costurile de implementare vor fi suportate de investitor alături de CNAIR.

Șeful CJ Cluj a propus, într-un final, aviz favorabil proiectului: „Vă propun un aviz favorabil urmând să țineți cont de recomandările colegilor noștri: spațiile verzi, locurile de joacă, sensul giratoriu, lățirea drumului și prelungirea bretelei de legătură pentru a asigura continuitatea drumului. Cred că este un proiect consisent. Doar să aveți bani să-l realizați. Mă bucur că sunt și astfel de investitori care își asumă proiecte atât de mari. Putem să-l susținem ca și proiect model pentru tot ce înseamnă pe viitor astfel de investiții în județul nostru”, a conchis Tișe.

Proiectul se va dezvolta în două etape

Investiția se va derula pe întreaga suprafață de 28 ha și va cuprinde construcții, drumuri, parcări, zone verzi dedicate funcțiunilor ce vor fi incluse prin concept – spații comerciale de capacitate mare, galerii comerciale, spații de servicii, zone de loisir.

Etapa 1 – în partea de sud a zonei studiate - 19 ha - suprafață reglementată prin PUZ

Etapa 2 – în partea de nord a zonei studiate – 9 ha - dezvoltare ulterioară, PUZ distinct

Etapa 1 

• GALERIE COMERCIALĂ “SUD”
• IMOBIL 1 - COMERȚ, tip "BIG BOX"
• IMOBIL 2 - COMERȚ, tip "BIG BOX"
• MODULE PAVILIONARE - alimentație publică - drive through fast-food
• HALĂ PRODUCȚIE / DEPOZITARE
• Alte funcțuni dedicate - accese, drumuri, parcări, spații pietonale, zone verzi, piste de biciclete, zone de sport și loisir, spații tehnice.

IMOBIL 1 - COMERT, tip “BIG BOX" - Descriere funcțională: imobilul este de comerț en-gros și en-detail și este compus din 3 zone distincte: magazin central/principal, magazin plante și grădinărit și drive-in. Complementar funcțiunilor principale clădirea dispune si de spatii pentru depozitare si spatii pentru angajati. Accesul la magazinul principal se realizează vizibil, pe fațada principală, printr-un windfang. Parcările care deservesc spațiile magazinului sunt amenajate în incinta/parcela magazinului.

IMOBIL 2 - COMERT, tip “BIG BOX" - Descriere funcțională: Imobilul este de comerț en-gros si en-detail, și este compus din magazin central/principal, zone de depozitare și spații pentru angajați. Accesul la magazinul principal se realizează vizibil, pe fațada principală din vest, printr-un windfang. Parcările care deservesc spațiile magazinului sunt amenajate în incinta/parcela magazinului, acestea fiind parțial acoperite.

Tot în prima etapă de dezvoltare, se propune un cluster de patru clădiri distincte, cu funcțiuni de tip restaurante fast food. Accesul la fiecare pavilion în parte se poate realiza atât pietonal /velo, cât și auto prin soluția drive through, fiecare clădire cu fluxuri separate de așteptare-comandare.

Etapa 2 va conține un mix de funcțiuni comerciale și de servicii – concept în analiză și dezvoltare - printr-un PUZ distinct

„Într-o etapă de dezvoltare ulterioară, prin repoziționarea a două imobile pavilionare tip fast food, se propune realizarea unui imobil (1-2S)+P+10E cu funcțiunea de servicii. Parcările necesare acestui imobil vor fi amenajate în subsol și parțial pe sol”, se arată în memoriul de prezentare.

Surse: Investiția depășește 100 de milioane de euro

Potrivit surselor din piață consultate de ZIUA de CLUJ, investiția va depăși, la finalul proiectului, suma de 100 de milioane de euro.

Proiectul este realizat de societatea Altrade Com SRL, controlată de omul de afaceri clujean Mircea Vasile Ilea. Potrivit datelor de pe site-urile de specialitate, societatea a raportat, pe anul 2022, o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei și un profit de 1,9 milioane lei. 

Asociaţii firmei Altrade Com SRL Cluj sunt Mircea Vasile Ilea – cu 46,5% din capitalul social, Alexandru Şerban Paul – cu 36,5% şi firma Ascom Impex – cu 17%. La rândul ei, Ascom Impex e deţinută în cote egale de Mircea Ilea şi de Steliana Daniela Ilea.

Societatea Altrade Com SRL este prezentă deja în zona Florești - Gilău cu investiția în parcul logistic-industrial URBANO PARKS.

Comenteaza