Unde se vor angaja concediaţii de la Mechel

Unde se vor angaja concediaţii de la Mechel
Comisia Europeană a acceptat ca grupul ţintă din cadrul proiectului combinatului social să fie majorat de la 743 la 1.000 de persoane, astfel că şi valoarea proiectului a crescut de la 6,7 la 7 milioane de lei.

 

Următorul pas pe care trebuie să-l facă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj vizează punerea în funcţiune a combinatului social care ar urma să preia o bună parte dintre angajaţii disponiblizaţi de societatea Mechel Câmpia Turzii. Directorul AJOFM, Daniel Don, a convins Comisia Europeană să includă în proiect şi ultima serie de concediaţi, astfel că grupul ţintă a crescut de la 743 de persoane la 1.000 de persoane.

Modul în care se stabileşte reconversia profesională a acestor oameni are la bază o aplicaţie de testare a aptitudinilor, utilizată, în premieră în România, de către AJOFM Cluj. Proiectul, derulat de instituţia clujeană prin Fondul European de Ajustare la Globalizare, a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru majorarea grupului ţintă de la 743 la 1.000 de persoane. "Implicit, va creşte şi bugetul acestui proiect, de la 6,7 la 7 milioane de lei", a explicat Don. El a precizat, totuşi, că procesul de implementare a acestui proiect nu este deloc uşor, având în vedere că există mai multe sincope în ceea ce priveşte corelarea prevederilor contractuale cu angajamentele de plată ale statului român.

Oricum, un lucru este cert că în acest an AJOFM are sarcina de a parcurge etapa de punere în funcţiune a combinatului social, având în vedere că s-a trecut de etapa de testare şi de formare a persoanelor care sunt implicate în proiect. În etapa de anul trecut, cea care urmărea direcţionarea persoanelor disponibilizate spre diverse alte profesii, AJOFM s-a folosit de o aplicaţie pusă pe piaţă de o companie americană de specialitate. Această aplicaţie este frecvent utilizată în procesul de recrutare de personal de cele mai mari companii din lume, inclusiv de serviciile secrete, a precizat şeful AJOFM Cluj.

"Am căutat să descopăr cele mai performante baterii de teste care pot determina compatibilitatea dintre om şi job. Am vrut să dispunem de ceva eficient care să ne permită să economisim şi timp şi bani. Aşa am ajuns la această aplicaţie care este utilizată în 145 de ţări şi care a fost tradusă şi în România", conform oficialului clujean. Toate persoanele care au fost testate în baza acestei aplicaţii de recrutare au trecut testul cu brio, în ciuda faptului că oamenii vizaţi nu au mai lucrat în altă parte decât la Mechel.

"Am avut beneficii pe două planuri de pe urma utilizării acestei aplicaţii şi este păcat că ea nu este folosit şi în alte instituţii, în special în licee. În primul rând, s-au economisit bani, pentru că, se ştie, cursurile de formare profesională costă foarte mult. Apoi, am înregistrat rezultate foarte bune. Din cele 75 de persoane care au fost testate, toate au obţinut calificative foate bune, astfel că au putut fi încadrate pe partea de confecţii şi au putut intra să facă practică la o firmă de specialitate din Oradea care produce echipament de schi", a explicat Don. Pentru această testare, AJOFM a plătit 1 euro pentru fiecare persoană. În paralel cu această aplicaţie s-a folosit şi un sistem electronic de testare a aptitudinilor manuale.

"Aparatura pentru testare a aptitudinilor manuale a fost închiriat de la o firmă de specialitate din Ungaria. Ne-a ajutat foarte mult pentru că am reuşit să aflăm din timp dacă o persoană este sau nu potrivită pentru un anumit job. De-abia după ce am finalizat testarea, i-am direcţionat spre cursurile de formare, iar rezultatele s-au văzut. Toţi cei care au fost transferaţi la cursuri în baza rezultatelor acestui test au promovat cu note excelente. Desigur, în cea mai mare parte, persoanele care au beneficiat de cursuri de formare au şi fost angajate utlterior de diverse firme. În combinatul social pe care AJOFM îl va realiza la Câmpia Turzii vor rămâne în jur de 300 de disponibilizaţi. Aceştia vor fi selectaţi dintre persoanele greu ocupabile, a ţinut să precizeze Don. În acest moment, AJOFM are încheiată o înţelegere cu o firmă din Oradea. Astfel, combinatul social ar urma să funizeze elemente pentru echipamentul sportiv pe care îl produce aceasta.

Combinate vândute la preţuri de nimic

Combinatul metalurgic din Câmpia Turzii este a treia fostă companie a Mechel care a solicitat intrarea în insolvenţă, anul trecut. Alte două companii care au fost deţinute de grupul rus în România, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, au intrat în insolvenţă. Mechel a vândut, pentru preţul simbolic de 230 de lei combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Combinatul Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvenţă în aprilie, şi-a reluat în mai 2013 activitatea de producţie, la un nivel redus.

Comenteaza