Variantele de legătură la centura metropolitană, pe masa CNAIR pentru avizare

Variantele de legătură la centura metropolitană, pe masa CNAIR pentru avizare

Variantele de legătură la centura metropolitană de pe raza municipiului Cluj-Napoca au fost depuse astăzi la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru avizare.

”Colegii mei sunt la CNAIR să obțină avizul pentru variantele de legătură la centura metropolitană, variante de legătură la centură din Sopor, Frunzișului, Borhanci. Traseul a fost avizat anul trecut, acum trebuie avizate și variantele de legătură. S-a lucrat intens și se lucrează la acest proiect. De asemenea, merge foarte bine și proiectul pentru studiile de fezabilitate la metrou și tren metropolitan. Cu aceste proiecte de infrastructură mari zona noastră de dezvoltare va fi practic de la Huedin până la Dej și de la Cluj până la Turda. Centura ne va permite să venim de la Gilău pe malul Someșului, Florești, până la intrarea în Cluj, unde va fi un pasaj suprateran până la capătul liniei de tramvai, apoi mai departe prin Făget și vom putea ajunge practic la capătul orașului pe această centură.

Proiectul metroului și a trenului metropolitan vor permite o mobilitate importantă, la podul IRA metroul se întâlnește cu calea ferată, iar cei care vin din toată zonă să muncească la Cluj vor putea să o facă rapid și simplu, indiferent de unde au casa, la câți kilometri de oraș. Orizontul pentru metrou este 2030, dar pentru trenul metropolitan lucrurile vor fi accelerate în următorii doi ani, pentru că e în derulare proiectul de modernizare a liniei ferate până la Oradea”, a spus primarul Emil Boc la Napoca FM.

Centura metropolitană va începe din Gilău, de la nodul Autostrăzii Transilvania (A3), traversând zona de nord a comunelor Floreşti şi Gilău şi municipiul Cluj-Napoca, până la Apahida, unde va face joncţiunea cu Centura Vâlcele-Apahida. Lungimea totală a noii centuri este de 38 km. Investiţia în acest proiect va depăşi 250 de milioane de euro, din care 150 de milioane bani europeni.

Primăria Cluj-Napoca se ocupă de elaborarea documentațiilor pentru această centură, studiul de fezabilitate urmând să fie gata până la finalul acestui an. După aceea CNAIR se va ocupa de licitația pentru execuția propriu-zisă a acestei centuri.

Comenteaza