„Verde” pentru constructori, pe Moţilor. Pregătiţi-vă de calvar!

„Verde” pentru constructori, pe Moţilor. Pregătiţi-vă de calvar!
După strada Memorandumului, intră în lucru şi artera care leagă Primăria de fosta fabrică de bere. La noapte.

Oficial, luni noaptea sunt programate să înceapă lucrările pe strada Moţilor, una dintre cele mai importante artere din Cluj. Neoficial, buldoexcavatoarele şi-au intrat în rol mai devreme. Lucrările de modernizare a străzii care leagă Primăria de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi de fosta fabrică de bere sunt parte a proiectului pe fonduri europene „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric".

Pentru început, lucrările se vor desfăşura pe o singură bandă, cea dinspre Mănăştur spre centru. “De la noapte începe calvarul pe Moţilor”, a anunţat luni dimineaţă, la REALITATEA FM, primarul Emil Boc. “Prima dată vor începe cei de la apă, apoi cei de la Electrica şi de la CFO Integrator. Restrângerea va fi deocamdată pe o bandă. Când vom ajunge să intervenim noi cu asfaltul, atunci se va face lucra pe două benzi”, a completat Boc.

Primarul a promis că va încerca să urgenteze lucrările, care au ca termen de finalizare 15 noiembrie 2015: “Le voi grăbi să le termine puţin mai repede. Lucrările sunt prevăzute să se încheie în 15 noiembrie, dar voi face tot ce îmi stă în putinţă să se termine mai repede. Vara asta voi insista ca toate regiile să lucreze şi să putem interveni apoi cu asfaltul. Sper ca la începutul toamnei, septembrie sau cel târziu octombrie, să redăm circulaţiei carosabilul, chiar dacă la trotuare se va lucra până în noiembrie”.

Afirmaţiile trebuie însă privite cu oarecari rezerve, având în vedere că - şi în ceea ce priveşte strada Memorandumului - Emil Boc a promis că va fi terminată în 30 mai, dar asfaltarea părţii carosabile s-a terminat abia în weekendul care tocmai a trecut. “Îmi cer scuze de pe acum, îmi asum de pe acum toate nemulţumirile”, a ţinut să sublinieze primarul.

În proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric" sunt cuprinse străzile Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu şi I. C. Brătianu. Licitaţia pentru proiect a fost iniţial câştigată de societatea Viarom Construct, cu o ofertă de 16,9 milioane de  lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fără TVA, însă a fost contestată.

Pentru această licitaţie au fost depuse cinci oferte, însă doar două au fost admisie. Au concurat Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj, Viarom Construct, Construct Perom, respectiv asocierile Diferit - Kiat Group Construct şi SCC Napoca - Imob Lux Construct.

Oferta celor de la Napoca - Imob Lux Construct a fost respinsă ca inacceptabilă din cauza nerespectării prevederilor hotărârii de guvern nr. 925/2006 (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul SCC Napoca, fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea Napoca SA - Imob Lux Construct). Ofertele firmelor ARL Cluj şi Construct Perom au fost respinse, de asemenea, din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini.

Criteriul de atribuire al licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut, aplicat doar asupra ofertelor admisibile. Astfel, au fost luate în calcul doar Diferit - Kiat Group Construct, cu o ofertă de 19,7 milioane de lei, fără TVA, şi Viarom Construct, cu 16,9 milioane, fără TVA, ultima fiind declarată drept câştigătoare.

După primele rezultate, Diferit a depus o contestaţie, în urma căreia Consiliul Naţional pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea rezultatului licitației adjudecate către Viarom Construct, însă primăria s-a adresat instanţei clujene pentru a decide situaţia.

În 23 septembrie 2014, magistraţii au hotărât anularea deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor prin care a fost anulat rezultatul licitației pentru reabilitarea celor patru străzi din oraș. În consecinţă, firma care a fost desemnată de primărie, Viarom, a fost declarată drept câştigătoare.

Comenteaza