Verificări dispuse de prefect la prima grădină botanică a Clujului

Verificări dispuse de prefect la prima grădină botanică a Clujului
Locatarii unui imobil situat pe strada Kogălniceanu au făcut un apel disperat la instituţiile locale pentru a opri tăierile de arbori seculari din cea care a fost prima Grădina Botanică a Clujului. Prefecul Gheorghe Vuşcan a anunţat că a dispus verificări.

"În urma memoriului locatarilor imobilului de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 8, din municipiul Cluj-Napoca, înregistrat la Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj, care semnalează tăieri, considerate ilegale, de arbori seculari din prima Grădina Botanică a Clujului (str. Avram Iancu, nr. 23-25), în vederea construirii unui hotel, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a dispus verificarea, în regim de urgenţă, a aspectelor sesizate de cetăţeni. Instituţiile vizate sunt Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Cluj, Comisariatul Judeţean de Mediu Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat şi Primăriei municipiului Cluj-Napoca", se arată în comunicatul Prefecturii.

Locatarii imobilului istoric situat pe str. Mihail Kogalniceanu nr. 8, Cluj-Napoca, lipit de imobilul-grădină str. Avram Iancu nr. 23-25, Cluj-Napoca, au făcut o sesizare privind tăierile ilegale de arbori seculari care se fac acolo zilele acestea.

"Vă aducem la cunoştinţă că această grădină a fost prima Grădină Botanică a Clujului, după care a fost Grădina Prefecturii. Acolo exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facutăţii de Biologie a UBB), care este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului", se arată în sesizarea remisă presei.

Oamenii susţin că au sunat la numărul de urgenţă 112, dar că Poliţia Cluj şi Poliţia Locală le-au spus că există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni. De la Primăria Cluj-Napoca au primit însă un răspuns diferit.

"Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construirea unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţă la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017. Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul Spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădină Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. Investigând avizele care au fost primite pentru această autorizare de construire emisă de Primăria Cluj-Napoca, cu ajutorul avocatului care ne reprezinta, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu nr. 23-25, s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25 după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu nr. 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea AC emisă de primărie", mai spun locatarii de pe Kogălniceanu.

Oamenii sunt hotărâţi să facă o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizeze Garda de Mediu, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi Prefectura Cluj "având în vedere că această grădină istorică a fost cândva "Grădina Prefecturii Cluj", iar la nr. 19 este "Casa Călăului", care a fost demolată fără niciun fel de autorizaţii în urma unui incendiu".

Dispare prima Grădină Botanică a Clujului. Vecinii cer ajutorul autorităţilor FOTO

Comenteaza