Dispare prima Grădină Botanică a Clujului. Vecinii cer ajutorul autorităţilor FOTO

Dispare prima Grădină Botanică a Clujului. Vecinii cer ajutorul autorităţilor FOTO
Locatarii unui imobil situat pe strada Kogălniceanu fac un apel disperat la instituţiile locale pentru a opri tăierile de arbori seculari din cea care a fost prima Grădina Botanică a Clujului. "Exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania, care este acum un ciot de 2-3 metri". Acolo se construieşte acum un hotel.

"Locatarii imobilului istoric situat pe str. Mihail Kogalniceanu nr. 8, Cluj-Napoca, lipit de imobilul-grădină str. Avram Iancu nr. 23-25, Cluj-Napoca, vă facem o sesizare privind tăierile ilegale de arbori seculari care se fac acolo zilele acestea. Vă aducem la cunoştinţă că această grădină a fost prima Grădină Botanică a Clujului, după care a fost Grădina Prefecturii.

Acolo exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facutăţii de Biologie a UBB), care este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului", se arată în sesizarea remisă presei. 

Oamenii susţin că au sunat la numărul de urgenţă 112, dar că Poliţia Cluj şi Poliţia Locală le-au spus că există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni. De la Primăria Cluj-Napoca au primit însă un răspuns diferit. 

"Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construirea unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţă la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul Spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădină Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. 

Investigând avizele care au fost primite pentru această autorizare de construire emisă de Primăria Cluj-Napoca, cu ajutorul avocatului care ne reprezinta, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu nr. 23-25, s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25 după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu nr. 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea AC emisă de primărie", spun locatarii de pe Kogălniceanu. 

Oamenii sunt hotărâţi să facă o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizeze Garda de Mediu, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi Prefectura Cluj "având în vedere că această grădină istorică a fost cândva "Grădina Prefecturii Cluj", iar la nr. 19 este "Casa Călăului", care a fost demolată fără niciun fel de autorizaţii în urma unui incendiu". 

Telenovela hotelului, veche de opt ani

Amintim că Primăria Cluj-Napoca a elibrat, în 5 octombrie 2015, autorizaţia de construire pentru controversatul hotel de pe str. Avram Iancu, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, unitate hotelieră în valoare de 8 milioane de euro, oferită ulterior cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.

Primele informaţii despre acest proiect au apărut în 2009, atunci când beneficiarii Dumitru şi Rafila Rodean propuneau arhitecţilor de la societatea Transform un ansamblu multifuncţional cu hotel şi sală polivalentă. Proiectul iniţial a fost respins, însă consilierii locali au aprobat în mai 2010 un hotel de patru etaje, pe o suprafaţă de 2.658 mp.

În iulie 2010, forul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu nr.19-25: la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului (care a ars între timp), la nr. 21-23 se afla clădirea fostei familii nobiliare Bethlen, iar pe amplasamentul viitorul hotel s-a aflat prima Grădină Botanică a oraşului, unde există arborii seculari de care vorbesc locatarii de pe Kogălniceanu.

Având în vedere aceste aspecte, aleşii locali au avut un moment de cumpănă în ceea ce priveşte aprobarea proiectului hotelier, însă în septembrie 2013 au dat avizul de urbanism pentru "construirea unui imobil cu funcţiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente", chiar dacă nu aveau şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj.

Decizia a dus la un adevărat scandal în vara lui 2014, atunci când a început demolarea clădirii de pe Avram Iancu nr. 25, propusă spre clasificare ca monument istoric cu doar câteva zile înainte. Se pare că Rodean obţinuse undă verde de la Comisia Naţională a Monumetelor Istorice.

Dumitru Ghişe, certat cu legea

În 2014, Dumitru Ghişe a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cel de-al treilea dosar în care este acuzat de ample acțiuni de evaziune fiscală cu motorină. Prejudiciul adus bugetului statului de gruparea din care face parte Dumitru Ghișe este unul imens: aproximativ 70 de milioane de euro.

Vom reveni cu poziţiile oficiale ale instituţiilor locale.

Comenteaza