Viitorii locuitori din Lomb, primiţi cu haos

Viitorii locuitori din Lomb, primiţi cu haos
Documentaţia, licitată anul trecut de administraţia locală şi adjudecată firmei Arhidinamic, nu răspunde unor cerinţe elementere pentru urbanizarea unei zone noi, de dezvoltare a oraşului, Lombul, concluzionau arhitecţii din Comisia de urbanism.

Administraţia locală a greşit, iar acum documentaţia a ajuns pe masa consilieriilor locali la şedinţa de joi. Graba este justificată pentru că primăria plăteşte amenzi civile pentru fiecare zi de întârziere revoluţionarilor cu sentinţe judecătoreşti dacă nu le atribuie urgent teren pentru a-şi edifica locuinţe. Tema de parcelare a aparţinut primăriei care nu a cerut decât o schiţă cu parcele, delimitate, fără ca instituţia să se preocupe de calitatea locuirii în respectiva zonă.

Dacă viitorii locuitori din Lomb vor avea străzi normale, spaţii verzi sau utilităţi, nu este grija administraţiei locale. Acesta a trecut la parcelarea unei parcele de teren de 13,8 hectare de pe Dealul Lomb, cu licitaţie atribuită către Arhidinamic, pentru că aşa cere legea - Plan Urbanistic Zonal - când parcelezi.

Adică a dispus proietantului să împartă terenul în parcele, din care peste 100 să aibă 500 de mp, iar toate celelalte reglementări să le preia din vechiul Plan Urbazistic Zonal întocmit pentru cartierul Lomb, proiect în care administraţia locală a fost asociată cu o companie privată şi care a fost realizat de respectivul partener, însă pentru o dezvoltare totul diferită.

La o şedinţă a comisiei de urbanism din luna ianuarie, arhitecţii din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au subliniat că primăria desenează doar garduri, însă, prost, fără viziune şi fără să aibă în vedere că în Lomb vor locui oameni care au nevoi de spaţii verzi, de drumuri asfaltate sau de spaţii publice. Asta a fost concluzia formulată de specialişti din CTATU. Nu sunt optimizate străzile pentru a deveni realitate, nici nu există spaţii publice coerente care să fie accesate de viitorii locuitori. Sunt câteva din obiecţiile formulate de arhitecţii consultanţi ai primarului Emil Boc.

Planul Urbanistic Zonal de parcelare a terenului din Lomb pentru construcţia de locuinţe, discutat de comisia de urbanism face doar delimătări de parcele pe un Plan Urbanistic Zonal elaborat în trecut pentru cartierul Lomb, proiectul în care primăria s-a asociat cu un investitor privat, Impact Developer&Contractor, dezvoltare la care s-a renunţat între timp. Proiectanţii de la Arhidinamic au parcelat un teren de 13,8 hectare de pe Dealul Lomb, din care 7,8 hectare s-au rezervat pentru locuire, iar restul o reprezintă ciculaţii, spaţii verzi, grădiniţă, şcoală şi un cimitir cu zonă de extindere. Au propus împărţirea terenului, cu declivitate mare, în două zone, una care să aibă şcoală şi grădiniţa, cealaltă, un cimitir. Au delimitat 160 de parcele, din care 111 au 500 de mp, iar restul au dimensiuni variabile, în funcţie de configuraţia terenului, având între 250 şi 1000 de mp. Restul funcţiunilor - circulaţii, dotări de cartier (şcoală, grădiniţă), spaţii vezi, au fost preluate din vechiul PUZ elaborat pentru cartierul Lomb pe care administraţia locală l-a dorit în parteneriat cu o firmă primată, însă la care, ulterior, s-a renunţat, invocându-se criza financiară din 2008. Chiar Ligia Subţirică, arhitectul şef al oraşului, a cerut o altă abordare, cu două trei spaţii publice, legate între ele, cu profile de străzi, o abordate ca un mic cartier a dezvoltării de pe cele peste 13 hectare de pe Dealul Lomb. Şi optimizarea străzilor.

"N-avem o voinţă specială ca primărie, dar avem sentinţe de pus în aplicare pentru a da teren de locuinţe celor cărora administraţia din 2000-2004 le-a atribuit parcele fără să le şi dea efectiv oamenilor", explica primarul Emil Boc. Arhitecţii de la Arhidinamic spuneau că, de fapt, argumentele invocate de comisie sunt de bun simţ, însă că ele nu fac parte din tema de proiectare trasată de primărie în contractul pentru parcalarea terenului din Lomb. Potrivit temei, primăria le-a indicat să traseze parcele pe PUZ-ul vechi al Impact pentru cartierul Lomb şi să preia toate funcţiunile din respectiva documentaţie. Tema de proiectare pentru parcelare a fost trasată de specialiştii de la Direcţia de Urbanism a primăriei (membri în Comisia de urbasnism). Licitaţia pentru PUZ-ul de parcelare a avut loc anul trecut, iar contractul a fost atribuit pentru peste 18.800 de lei către Arhidinamic. Acum, planul de parcelare elaborat de Arhidinamic a ajuns pe masa Consiliul Local şi va fi discutat la şedinţa de joi. În avize şi în referatul de aprobare al proiectului nu se amintesc modificări operate de proiectanţi, conform cerinţelor comisiei de urbanism. Doar că este necesară aprobarea respectivului plan, pentru că administraţia este în faza de executare silită de către mai mule persoane care au câştigat prin instanţă dreptul la o parcelă de teren pentru construcţia de locuinţe şi plăteşte, pentru fiecare zi de întârziere, amenzi administrative.

Revoluţionarii lui Funar au primit terenuri "de hârtie", cu obligaţia primăriei de a le racorda la utilităţi

Oficialii primăriei explică, de câţiva ani încoace, că la Cluj-Napoca s-a creat un precedent având în vedere că în perioada 2003-2004 s-au adoptat mai multe hotărâri de CL prin care s-au atribuit terenuri către revoluţionari, veterani şi tineri căsătoriţi. S-a dat teren care, însă, nu era construibil, iar de atunci sunt probleme. Pe anexele respective figurau peste 400 de persoane către care administraţia s-a angajat să le acorde teren viabilizat. Ca să mai rezolve situaţia, forul local a iniţiat un Plan Urbanistic Zonal de parcelare a 7,8 ha de teren din Lomb în favoarea Asociaţiei Revoluţionarilor Cluj. Practica de lucru a fost ca toţi cei cu sentinţe definitive să primească parcele în Lomb pentru a-şi construi locuinţe. Anul trecut, s-au făcut deja câteva atribuiri de teren, pe sentinţe, fără ca oamenii să beneficieze cu adevărat de acesta, mai ales că abia în prezent se lucrează la PUZ-ul de parcelare.

Etichete
Comenteaza