Vin autobuzele electrice. Primul a sosit la Bucureşti

Vin autobuzele electrice. Primul a sosit la Bucureşti
Foto: Andrei Andreas, forumul Metrou uşor

Clujul este primul oraş din România unde vor circula permanent autobuze electrice. Acest articol vă spune exact de când se va întâmpla acest lucru.

Primăria Cluj-Napoca anunţa că aşteaptă, în luna mai, autobuzele electrice pe care le-a comandat. Este vorba despre primele 11 vehicule din contractul-cadru de maximum 30 semnat anul trecut cu polonezii de la Solaris.

Primul a sosit deja la Bucureşti şi a fost fotografiat de Andrei Andreaş, un membru al forumului Metrou uşor. „Fotografia este reală. Autobuzele vor sosi în ţară unul câte unul. Acesta este primul şi trebuie să treacă partea de omologare. Estimăm că autobuzele vor fi puse în circulaţie în partea a doua a lunii mai”, a spus directorul Companiei de Transport Public Cluj, Liviu Neag.

Cele 11 autobuze din primul lot costă în total 7,5 milioane de franci elveţieni. 15% din bani şi sumele neeligibile provin de la Primărie, iar restul dintr-o finanţare nerambursabilă elveţiană. Pe viitor, municipalitatea şi-a propus, ca prioritate numărul 1, să cumpere autobuze electrice pe bani europeni. Probabil încă 19, ca să atingă limita maximă de 30, stabilită prin contractul cadru.

O singură observaţie de culoare. La propriu. Fotografia ne arată că acest autobuze nu respectă codul de culoare solicitat de Primărie. Are tradiţionalul mov, dar lipseşte griul, care a fost înlocuit cu alb.„Probabil că polonezii doresc să iasă puţin în evidenţă, să îşi facă reclamă cu aceste prime autobuze electrice pe care le aduc în România  E o procedură simplă aceasta de vopsire. Vom vedea dacă vom cere aplicarea griului sau vom rămâne la culorile actuale”, a precizat Neag.

Autobuzele sunt dotate cu wi-fi, camere video, aer condiționat și platformă joasă pentru persoane cu dizabilități. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri și e au o garanție de 5 ani, costurile de mentenanță și piesele de schimb fiind asigurate de firma câștigătoare, Solaris (Polonia).

CTP Cluj mai are cumpărate 15 autobuze articulate noi, de la Mercedes. Acestea au fost în garajul companiei, unde au fost verificate şi li s-au montat validatoarele pentru ticketing. Din informaţiile noastre, cele 15 autobuze vor ieşi pe străzile oraşului după Paşti.

Comenteaza