Vor concurs pentru Mihai Viteazul. Fără premii

Vor concurs pentru Mihai Viteazul. Fără premii
Primăria demarează concursul pentru proiectul ce va sta la baza reamenajării Pieţei Mihai Viteazul, având în vedere că plenul Consiliului Local (CL) a aprobat sumele ce vor fi atribuite ca premii. Concurenţii care se vor clasa pe locul I vor primi 40.000 de euro şi sarcina de a realiza proiectul întregului spaţiu. Cei care vor fi pe II vor lua 3.000 de euro, iar cei de pe III, 2.000 de euro. Se vor acorda şi două menţiuni, de câte 1.500 de euro.

Consilierii PNL au cerut ca primăria să nu plătească decât premiul cel mare, având în vedere că doar acest proiect îi va folosi. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a subliniat că, dacă s-ar elimina premiile, acest concurs nu şi-ar mai avea rostul. În baza unei colaborări cu Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Transilvania (OART), primăria va demara concursul pentru elaborarea proiectului ce va sta la baza amenajării Pieţei Mihai Viteazul. Arhitectul Vasile Mitrea a predat primăriei tema de concurs, revenindu-i acum sarcina de a se ocupa de detaliile organizării competiţiei. Plenul CL a aprobat, în ultima şedinţă, şi sumele ce urmează să fie atribuite ca premii, cu toate că reprezentanţii USL s-au opus ideii acordării unor premii de consolare.

„Este normal să susţinem această iniţiativa ce vizează amenajarea Pieţei Mihai Viteazul, însă nu văd de ce ar trebui să acordăm mai multe premii şi menţiuni din bugetul public. Ar trebui să plătim doar ceea ce folosim, adică proiectul care se va clasa pe locul I. De ce să mai acordăm şi premii de consolare, de parcă nu am avea ce face cu banii? Sunt totuşi 8.000 de euro la mijloc", a spus Ioana Borza, reprezentant al PNL. Amendamentul propus de Borza nu a trecut la vot, astfel că liberalii au cerut ca măcar sumele să fie diminuate. „Dacă nu sunteţi de acord să eliminăm aceste premii, atunci propun ca ele să fie reduse cu 50%", a spus consilierul Dan Tarcea. Nici propunerea sa nu a trecut la vot, astfel că proiectul propus de primarul Emil Boc s-a aprobat în forma iniţială.

În perioada următoare va fi demarată procedura concursului. Subţirică a precizat că, în cazul în care s-ar elimina aceste premii, nu s-ar mai putea vorbi despre un concurs pentru amenajarea unui spaţiu public. „Dacă n-am avea premii, nu am avea nici concurenţi. Ar fi ca şi cum am închide accesul pentru concurenţi puternici, din străinătate, care ar putea veni cu un concept extraordinar. Ar fi păcat să pierdem idei de proiecte din lipsă de premii. Astfel de concursuri sunt organizate tocmai în ideea de a-i stimula pe specialişti, în ideea elaborării unor proeicte ingenioase. Iar munca în cadrul unui astfel de proiect este imensă. Nimeni nu s-ar înhăma să lucreze atât de mult, dacă n-ar avea speranţa că va fi răsplătit măcar în parte pentu munca depusă", a comentat Subţirică.

Într-o primă fază, studiul elaborat de concurenţi va avea în vedere atât conexiunea cu nucleul istoric, cât şi apartenenţa la zona pericentrală, cu includerea în analiză a Someşului Mic şi a Canalului Morii. Zona de studiu prinde scuarul cu statuia lui Mihai Viteazul, dar vizează o arie mai extinsă, până la Bd. Regele Ferdinand şi la hala comercială din piaţă. În faza a II-a vor intra cinci echipe selectate în urma primei etape a procedurii, acestea urmând să detalieze propuneri doar pentru scuarul Mihai Viteazul. Premiile se vor acorda după a doua fază de concurs. Cei care vor câştiga premiul I vor intra la negocieri cu municipalitatea pentru prestarea serviciilor de proiectare. Valoarea estimată pentru proiectare este de 40.000 de euro.

 

 

Comenteaza