Vor, din nou, crematoriu în oraş. Prin regulament

Vor, din nou, crematoriu în oraş. Prin regulament
Noul regulament pentru cimitirele din oraş a fost amânat la şedinţa forului local din 6 noiembrie şi a intrat în dezbatere timp de o lună, perioadă în care orice cetăţean poate să facă propuneri de îmbunătăţire.

Propunerea de regulament pentru cimitirele din oraş a executivului Primăriei a fost amendată de clujeni, candidaţi în colegii, simpli cetăţeni sau reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii, în cadrul unei dezbateri iniţiate sub umbrela administraţiei locale. Primarul Emil Boc a clasificat cele peste două ore de discuţii ca un mod constructiv şi european prin care se va putea îmbunătăţi respectivul regulament, înainte de a fi adus în faţa Consiliului Local pentru votul de intrare în vigoare. O asociaţie a cerut din nou crematoriu "chiar dacă ortodocşii se opun".

Candidaţii UDMR de la parlemantare n-au lipsit de la masa dezbarerii pe teme regulamentului pentru cimitirele din oraş. Nici reprezentanţii Partidului Popular a Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Dezbarea a fost iniţiată de asociaţia revoluţionarilor condusă de Aurel Coltor. Nici candidaţii PRM la alegeri nu au lipsit de la discuţii.

Înainte de a se discuta despre regulament, s-a cerut amânarea dezbaterii, până după alegeri, propunere venită de la reprezentanţii PPMT care au apreciat că nu are ros să se facă valuri şi să se amestece morţii cu vii înainte de alegeri. Primarul Emil Boc a mutat discuţiile în "Agora din Atena" şi a obţinut votul majorităţii pentru a continua dezbaterea. Aceasta a fost catalogată ca un eveniment în afara sferei politice, pentru binele comunităţii. Cu toate acestea, propunerea de regulement pentru cimitirele din oraş a fost arogată UDMR, iar PPMT a transmis că se alătură prevederilor acestuia. Viceprimarul Ana Horvath a explicat că propunerile sunt constructive, dar că nu sunt ale UDMR, cu toate că a recunoscut că mulţi dintre cei de la masa dezbaterilor sunt îmbrăcaţi în culorile unui partid sau altul. "Asta am spus şi eu, că propunerile sunt făcute prin consultarea unor experţi maghiari din UDMR", a completat Cristina Sandor de la PPMT.

Dezbaterile care au avut loc marţi în Sala de Sticlă a primăriei s-au soldat cu mai multe propuneri de îmbunătăţire a proiectului de regulament, cu laude, critici şi recomandări privind cimitirele actuale, cele viitoare şi modul în care administraţia locală trebuie să gestioneze situaţia. Primarul Emil Boc a promis că va ţine cont de toate intervenţiile şi că va încerca, prin concursul aparatului de specialitate, ca acestea să fie incluse în regulementul care se va pune pe masa Consiliului Local care are votul final pentru aprobarea acestuia.

Clujenii au semnalat Primăriei diverse lacune din regulementul pentru cimitire. Unii dintre participanţii la dezbatere au cerut expres edilului Emil Boc să permită înfiinţarea unui crematoriu uman la Cluj-Napoca, aşa cum există în orice oraş european civilizat. "Am înţeles că cu vechiul crematoriu problema era locaţia, de aceea s-a renunţat", a replicat primarul Boc. S-a cerut regim special pentru eroii revoluţiei şi protejarea monumentelor mai multor personalităţi române care lipsesc de pe lista monumentelor protejate (majoritatea monumente ale unor etinici maghiari), locuri de veci gratuite pentru refugiaţi şi deportaţi. De asemenea, s-a solicitat ca societăţile care execută lucrări în cimitire să nu fie obligate să mai achite primăriei cei 1.200 de lei pentru avize, ca să poată presta activităţi, având în vedere că oricum plătesc destule dări la stat. Un cetăţean a oferit chiar Primăriei o sinteză asupra a ceea ce se întâmplă în cimitirul din Oradea, unde nu se fură pentru că există poliţişti - 50 la număr - care în cazuri de urgenţă intervin şi mai bat din hoţi. Acesta a propus ca la Cluj-Napoca să suplimenteze personalul de pază, se dea amenzi dure, dar să aibă în vedere că sistemul de la Oradea funcţionează şi că acolo nu se vând coroane second hand ca la Cluj-Napoca.

O pensionară, fără urmaşi, a adus în discuţie situaţia oamenilor singuri care ar trebuie să aibă dreptul la un loc de veci, în timpul vieţii, ca să şi-l amenajeze şi să aibă certitudinea că, după ce mor vor fi înmormântaţi undeva, cu demnitate.

Gáll György de la Asociaţia pentru ocrotirea monumentelor Kelemen Lajos a propus închiderea părţii vechi a Cimitirului Central şi transformarea acesteia în parc. Acesta a întărit propunerea înfiinţării unui crematoriu la Cluj, chiar dacă ortodocşii se opun, pentru că există persoane care doresc să fie incinerate. El a cerut şi identificare monumentelor din Cimitirul Central Házsongárd, de pe lista celor protejate şi montarea de plăcuţe de identificare ale acestora.

David Iuliu a propus afişarea pe internet a listei cu concesionarii pentru care exipiră perioada de concesiune a locurilor de veci şi a recomandat Primăriei să ia în calcul elaborarea unor broşuri care să spună povestea cimitirelor pentru turişti. PPMT a cerut angajaţi, mai ales în cimitirul central, vorbitori de limba maghiară, iar alţi cetăţeni au cerut administraţiei să îşi ia angajaţi care să fie respectuoşi cu cetăţenii, "nu să le arunce nişte formulare în faţă şi să fie lipsiţi de decenţă".

Arhitectul Arnold Makalik a propus administraţiei să planteze vegetaţie în cimitire şi să le dea aspectul de grădini publice dar şi să amenajeze aleile din aceste cimitire, aflate într-o stare deplorabilă. În cazul înfiinţării unui nou cimitir, Makalik a recomandat ca acesta să fie gândit civilizat, în aşa fel încât să funcţioneze şi peste 300 de ani. Fekete Giszela a ţinut să desfiinţeze sintagma de proprietari pe locurile de veci, cerând administraţiei să vorbească de chiriaşi pe 20 de ani, pentru a stopa specula cu locurile de morminte. Tot aceasta a adus în discuţie problema ciorilor care vin să doarmă în cimitirul central şi care îşi lasă săptămânal 40 de cm de excremente pe mormintele pe care clujenii le îngrijesc şi a cerut primăriei să aibă în vedere rezolvarea ei. Cluenii au mai cerut o cişmele în cimitire, renunţarea la grajdul din Cimitirul Central şi înlocuirea lui cu o zonă de WC-uri, "nu cu toalete ecologice care sunt îngrozitoare", o cameră - vestiar pentru preoţi în fiecare cimitir, montarea unei plăcuţe cu Cimitirul Pomet ca să nu se confunde locaţia acestuia cu Valea Chintăului, construirea unei capele în acest cimitir nou înfiinţat, dar şi revenirea la vechea denumire a cimitirului central - Házsongárd.

Péter Eckstein-Kovács a precizat că regulamentul este perfectibil, dar în esenţă pozitiv pentru că se pune de accord cu legea monumentelor istorice şi statutează un criteriu din codul civil: dreptul de moştenire legală a locului de veci până la rude de gradul IV. Ca o critică, fostul senator a menţionat că în forma actual, acesta nu garantează paza strictă a cimitirelor şi a mai propus ca moştenirea locului de veci să se facă pe cale legală sau prin testament

 

Laszlo Attila, fost viceprimar, a cerut preluarea în regulament a prevederilor noii Legi a cimitirelor, în prezent aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, în sensul asigurării unor funcţiuni obligatorii în cimitire, de la WC-ruri, la puncte de informare turistică şi trasee de vizitare. A mai propus reglementarea situaţiei legate de persoanele care au dreptul să plătească taxa de concesiune pentru locurile de veci. Având în vedere că numătur deceselor din oraş este în creştere a propus administraţiei să ia în calcul deschiderea unui nou cimitir.

 

Kinizki Zoltan a sugerat asigurarea pazei în Cimitirul Central, cu câini care, a spus acesta, nu sunt predispuşi la şpăgi şi nu iau mită, dar şi adoptarea sistemului de la Satu Mare, oraş care are un dispozitiv care alungă ciorile, inclusiv pe cele din cimitir.

Noul regulament pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din oraş a fost lansat în dezbatere publică timp de 30 de zile. Proiectul privind noile reglementări s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei din noiembrie a Consiliului local, însă consilierii au decis amânarea votului, pentru a lăsa timp cetăţenilor să se pronunţe asupra subiectului „delicat". Noua abordare a venit după ce reprezentanţi ai opoziţiei din forul local, grupul USL, au declarat că noul regulament propus nu seamănă cu niciunul din ţară şi că ar avea şi o componentă cu dedicaţie care bate înspre "rezervarea" Cimitirului Central pentru etnicii maghiari.

Cimitir nou în Borhanci, la adoptarea noului Plan Urbanistic General

Primarul Emil Boc a revenit la ideea înfiinţării unui cimir nou în Borhanci, prevăzut pe un teren de 11 hectare şi reglementat în momentul adoptării noului Plan Urbantic General, în 2013 şi a promis organizarea unei dezbateri publice pe această temă, a ţinut să precizeze că în cimitirul din Mănăştur au fost plantaţi anul acesta 600 de copaci. Primăria clujeană administrează în acest moment patru cimitire - Central, de pe strada Avram Iancu nr. 28, Mănăştur de pe Govora fn, Crişan, de pe strada Mecanicilor nr. 22, şi cimitirul de pe Valea Chintăului, situat pe strada Pomet FN.

Comenteaza