Vor îngheța de frig clujenii, iarna asta? Emil Boc, supărat din cauza centralelor termice de apartament

Vor îngheța de frig clujenii, iarna asta? Emil Boc, supărat din cauza centralelor termice de apartament
| Foto: adevarul.ro

În Cluj-Napoca, majoritatea locutorilor au centrale termice de apartament, motiv pentru care nu vor îngheța de frig iarna aceasta, ca bucureștenii sau timișorenii.

Zeci de mii de bucreşteni şi de timişoreni au rămas sau riscă să rămână fără căldură şi apă caldă în pragul iernii din cauza datoriilor companiilor de termoficare. Primarul Emill Boc doreşte însă revenirea oamenilor la sistemul centralizat de termoficare.

Circa 56.000 de locuinţe plus spitale şi şcoli din TImişoara racordate la sistemul centralizat - Colterm - au răma de la finalul lunii octombrie fără căldură şi apă caldă din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat la furnizorul de gaz.   

Circa 60.000 de bucureşteni din zonele Miliari – Preciziei au rămas, la începutul lunii octombrie, fără apă caldă, iar caloriferele sunt mai mult reci, după ce, singura centrală electrică de termoficare (CET) privată din oraş, şi-a oprit producţia. Reprezentanţii Vest Energo spun că centrala a rămas fără bani de gaz, în condiţiile în care Primăria Capitalei nu şi-a plătit la timp datoriile din termoficare.

De asemenea, alte zeci de mii de familii din cartierele Aviaţiei, Tei, Colentina, Fundeni,  riscă să aibă probleme cu căldura şi apa caldă deoarece sunt capetele de reţea.  De asemenea, avariile mult mai frecvente la conductele de termoficare vor crea multe probleme utilizatorilo conectaţi la sistemul de centralizare.   

În Cluj-Napoca, doar 21.000 de familii sunt conectate la sistemul de termoficare centralizat. Restul populaţiei foloseşte centrale termice de apartament în special, astfel că sistuaţii de genul celor întâlnire la Bucureşti şi Timişoare sunt evitate.  

Primarul Emil Boc a pornit „războiul” cu cei care vor să opteze pentru centralele termice. Primul pas se referă la blocurile noi: „Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie îşi montează centrale proprii.

De la blocurile cu minim şase apartamente va exista o singură centrală, nu şase centrale”. a declarat primarul la Radio Cluj.  Boc nu se va opri aici: „Tendinţa este de eliminare în viitor şi a acestor centrale şi de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”. 

Primarul motivează decizia invocând gradul de populare, care într-adevăr este mai mare dacă sunt folosite centralele de apartament, şi posibilitatea de a moderniza sistemul de termoficare cu fonduri europene. 

„Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ţinând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraş, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare şi de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creştere a calităţii vieţii, resimţită într-o factură mai mică la cetăţean”, a declarat Emil Boc, potrivit adevarul.ro.

 

Comenteaza