Zgârie-nori controversat. "Analizăm posibilitatea de a face plângere penală". Când va fi gata mastodontul din Mănăştur GALERIE FOTO

Zgârie-nori controversat.
Controversatul proiect al primului zgârie-nori care se construieşte la Cluj, investiţie a unui apropiat al fostului PDL, Radu Vlas, ar putea ajunge din nou în instanţă. Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului analizează posibilitatea de a face o plângere penală.

După mai multe proiecte eşuate, Clujul va avea în sfârşit un zgârie-nori. Dar unul controversat, împotriva căruia vecinii au ieşit în stradă să protesteze. Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, Elek Levente, a afirmat pentru ZIUA de CLUJ că oamenii din zonă au făcut protestul pe cont propriu împotriva construirii blocului, iar odată cu pierderea procesului, nu se mai poate face nimic pe linie civilă. "În ultima şedinţă a asociaţiei am decis să cerem întreaga documentaţie de la primărie, să fie analizată de specialişti şi să facem, dacă se impune, o plângere penală în acest caz", a spus Elek Levente.

Despre acelaşi proiect, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, declara în 2014: "CUT (n.red. - coeficientul de utilizare a terenului, care este raportul dintre suprafaţa desfăşurată a construcţiei - suma suprafeţelor tuturor nivelelor şi cea totală a terenului) de 6,5 este exagerat de mult. Planul urbanistic general limitează CUT la 4, iar 4 este un CUT mare. În Cluj intensitatea folosirii terenului atinge un CUT de aproximativ 3. I s-a dat un randament enorm faţă de cât teren are la dispoziţie acest bloc turn. Construcţia este cu atât mai riscantă".

Pe şantierul blocului turn de 25 de etaje erau miercuri doar câţiva muncitori. Cu toate acestea, pPotrivit declaraţiilor investitorului, construcţia gigant ar putea fi gata în toamna anului 2017. „Dacă toate lucrurile decurg bine, şi timpul ne va permite, termenul de finalizare a lucrării va fi toamna anului 2017", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Radu Vlas, proprietarul noii construcţii, cunoscut ca apropiat al fostului PDL.

Autorizaţia de construire pentru acest bloc turn a fost emisă în anul 2012, şi are stabilit un termen de execuţie a lucrării de 5 ani, adică până la mijlocul lunii august 2017.

Blocul turn va fi un imobil multifuncţional cu spaţii comerciale pentru comerţ şi servicii, birouri, locuinţe şi garaj subteran, ridicat pe un teren de 2.773 mp, cu regim de înălţime având două subsoluri, trei demisoluri, parter şi 25 de etaje, fiind astfel cea mai înaltă clădire din oraş.

Despre această investiţie s-a vorbit încă din anul 2007, dar autorizarea sa a fost marcată de proteste ale proprietarilor din blocurile vecine, care au reclamat faptul că blocul turn este mult prea aproape de locuiţele lor, că va fi stricat aspectul urbanistic al zonei, unde sunt doar blocuri de 4 şi 10 etaje şi că nu vor avea unde să-şi mai parcheze maşinile.

După mai multe proteste şi după un proces pierdut oamenii din zonă au fost nevoiţi să accepte noul edificiu imobiliar. Acestea însă, dublate de verificări suplimentare ale urbaniştilor primăriei au făcut ca abia în 2012 să fie emisă autorizaţia de construire. Lucrările au început însă chiar mai târziu în toamna anului 2014.

Deşi autorizaţia de construire expiră în august 2017 iar construcţia nu a avansat foarte mult până acum, urbaniştii contactaţi de ZIUA de CLUJ spun că nu va fi o problemă ca aceasta să beneficieze de o prelungire dacă lucrarea nu va fi terminată.

Radu Vlas mai afirmă că investiţia se va ridica la valoarea de circa 8-9 milioane de euro şi că are asigurată finanţarea pentru proiect. O parte din construcţie va fi realizată în regie proprie de omul de afaceri, prin firma Ardeal Construct SRL.

Primarul Emil Boc spunea la începutul anului 2014, citat de ZIUA de CLUJ, că blocul turn afectează calitatea spaţiului urban, însă, cu toate astea, constructorul are toate drepturile, din punct de vedere urbanistic, să demareze lucrările.

"Constructorul respectă regulile legale referitoare la urbanism, dar afectează calitatea spaţiului urban. Eu aleg să apăr calitatea spaţiului urban, dar aşa trebuie să plătim despăgubiri pentru constructor, pentru că nu îl lăsăm să construiască deşi are dreptul din punct de vedere urbanistic. M-am zbătut ore în şir împreună cu membrii Comisiei de urbanism să găsim o soluţie, însă ei respectă toate cerinţele legale", afirma Boc în februarie 2014.

 

 

 

Comenteaza