Câți bani primesc autostrăzile Clujului în acest an

Câți bani primesc autostrăzile Clujului în acest an
Mai mulți bani pentru Autostrada Transilvania
Câți bani primesc autostrăzile Clujului în acest an

Autostrada Brașov - Cluj - Borș (A3) va primi sume mai mari în acest an de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar pentru Autostrada Sebeș - Turda se păstrează alocarea inițială.

Bugetul actualizat pentru proiectele de investiții ale CNAIR pe anul 2020 este de 3,15 miliarde de lei, în scădere cu peste 50 de milioane față de cel prevăzut inițial, de 3,2 miliarde de lei, conform Economica.net.

Conform execuției bugetare pe primul trimestru, CNAIR a cheltuit cu proiectele de investiții 233 de milioane de lei, adică mai puțin de 10% din bugetul alocat pentru întregul an. Având în vedere că sezonul oficial de construcții din România abia începe în martie, este de așteptat ca ponderea cheltuielilor să fie mult mai mare în următoarele trimestre.

Trei proiecte mari de infrastructură primesc mai mulți bani. La Autostrada București - Brașov se alocă în plus 17 milioane, față de nivelul inițial de 53 milioane. Cel mai mult crește alocarea pentru "Autostrada Ford", Craiova - Pitești, cu 100 de milioane de lei, până la 196 milioane.

O creștere ușoară a alocării, de circa cinci milioane de lei, se înregistrează în cazul A3 (Brașov - Cluj - Borș). Bugetul actualizat pentru acest proiect a ajuns la 210 milioane de lei, din care s-a cheltuit în primul trimestru peste 20 milioane de lei.

Alocările pentru alte proiecte au rămas neschimbate, deși s-a cheltuit încă din primul trimestru aproape jumătate de bugetul alocat pentru întreg anul. La Autostrada Sebeș - Turda alocarea a rămas la 56 de milioane, deși în primele trei luni au fost plătiți deja 25 de milioane pentru proiect.

Oficialii de la Transporturi au dat însă asigurări că se pot efectua plăți din fonduri europene pentru proiectele care depășesc bugetele inițiale. Anul trecut, CNAIR a reușit să cheltuiască 2,6 miliarde de lei din bugetul alocat inițial de 4,1 miliarde de lei.

Comenteaza