Ce va aduce toamna în Educație: mai mulți elevi într-o clasă, mai puține burse și modificări la salarizarea profesorilor
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 14:51
- Social
- Ascultă știrea

Printre măsurile de austeritate pe care le pregătește Guvernul pentru a redresa țara din punct de vedere economic, se află și unele care privesc sectorul Educației.
Daniel David a anunțat pentru toamna 2025 mai multe măsuri de austeritate și reorganizare a sistemului de învățământ, cu impact asupra cadrelor didactice și elevilor.
"În programul de guvernare, așa cum știți, sunt două componente. O componentă care ține de specificul ministerului, pe care am inițiat-o, la care am lucrat, unde am propus 10 reforme, dar nu despre asta discutăm astăzi. Avem și o componentă fiscal-bugetară, care a venit din zona experților în aceste domenii, pe care, ca ministru, am responsabilitatea să o implementez. Și am spus că da, vom implementa aceste măsuri, fiindcă țara se află în situație de criză", a spus Daniel David la conferința de joi de la Guvern.
Acesta a spus că a constatat că sunt "câteva anomalii" în sistemul de învățământ.
"Unu: în ultimii ani, deși numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut. (...) Am acceptat foarte multe degrevări de norme. (...) Au crescut în sistem și normele libere pe care le acoperim la plata cu ora. Numai că avem un sistem foarte interesant, în care plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul de lucru pentru care ești plătit ca profesor, ceea ce nu este o situație tocmai ușor de explicat. (...) Este anormal ca o oră pe care o faci la plata cu ora să fie mai scumpă decât ora din norma de bază" - a spus David.
Întrebat de reporter cu cât se reduce venitul unui profesor căruia i se înjumătăţesc aceste ore, ministrul a răspuns: "Depinde. Se reduce, spre exemplu, pentru plata cu ora. Dacă plata cu ora nu o mai raportezi la 18 ore sau la 20 ore, ci o raportezi la 40 ore, probabil că se reduce cu aproximativ jumătate la plata cu ora. Plata cu ora diferă de la grad didactic la grad didactic. Dar ce pot să vă spun este că plata cu ora este mult mai mare în preuniversitar decât în universitar".
"Alte anomalii" sesizate de ministru sunt "în zona burselor, atât studențești, cât şi în zona burselor elevilor - bugetul pentru burse a crescut extrem de mult în ultimii ani": "Am creat un sistem de burse care nu are o structură pe care o găsești ușor în țări vestice la care te raportezi. Am creat un sistem de burse care nu se exprimă în performanță" - a spus Daniel David.
Care sunt măsurile propuse?
- Crește numărul de ore didactice, adică numărul de ore prin care profesorii interacționează direct cu copiii, cu două ore.
- Plata cu ora pentru profesori se va raporta la timpul total de lucru, adică 40 de ore pe săptămână.
- Bursele se vor acorda doar pe timpul cursurilor, nu și în vacanțe. În zona preuniversitară se vor menține doar două tiprui de burse: sociale și de merit - "dar meritul va fi definit ca merit, adică maxim 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9" - a precizat daniel David.
- Rămâne bursa tehnologică pentru copiii care sunt în școli profesionale, care lucrează în parteneriat cu firme/companii.
- Rămân premiile pentru olimpici şi pentru performanţele foarte mari "şi chiar vom creşte uşor premiile" - a afirmat ministrul.
- Tichetele sociale pentru rechizite ar urma să fie suspendate
De asemenea, tot pentru toamna 2025, se anunță o reorganizare a rețelei școlare, care vizează comasarea unităților de învățământ și mărirea numărului de elevi pe clasă.
Astfel, o școală ar urma să aibă personalitate juridică doar dacă are peste 500 de elevi - vor fi mai multe școli arondate la una singură, iar numărul elevilor dintr-o clasă de ciclu primar ar urma să crească de la 22 la 24 elevi, în ciclul gimnazial de la 26 la 28 elevi. La liceu vor fi clase cu o medie de 30 de elevi, față de 26 acum.