Chiriile din Cluj și-au domolit creșterea prețurilor înainte de primăvară. Cât cer proprietarii lunar

Chiriile din Cluj și-au domolit creșterea prețurilor înainte de primăvară. Cât cer proprietarii lunar

„Gerul” a făcut prețul chiriilor din Cluj să stagneze în luna februarie. Acum, locatarii potențiali par mai degrabă interesați de achiziții.

În luna februarie a acestui an s-au înregistrat cu 2% mai puține interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri comparativ cu luna februarie a anului trecut, potrivit unei platforme de anunțuri. Totodată, comparând luna februarie a.c. cu luna ianuarie a acestui an, s-a observat o scădere de 3% a interacțiunilor dintre chiriași și cei care oferă spre închiriere imobile, se arată într-un comunicat storia.

„În prezent asistăm la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor chiriilor. Această tendință este alimentată de o cerere ușor în scădere și de o schimbare de interes în rândul românilor, care își îndreaptă atenția și mai mult către achiziții, în defavoarea chiriilor. Am remarcat, de asemenea, creșteri mai însemnate ale prețurilor chiriilor din orașele mai mici în comparație cu cele din orașele mai mari. Această evoluție reflectă dinamismul pieței imobiliare, în special în zone precum Craiova sau Oradea”,  a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Prețul chiriilor din Cluj stagnează

Conform sursei citate, Sibiu și Cluj-Napoca sunt singurele orașe în care prețurile medii de închiriere au stagnat față de luna anterioară, la toate categoriile de apartamente.

În Cluj-Napoca, în luna februarie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 700 de euro, prețurile fiind la fel ca cele de luna trecută.

Prețurile solicitate pe platforma amintită pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 15% de la un an la altul (februarie 2024 vs. februarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (februarie 2024 vs. ianuarie 2024) au scăzut cu 3%.

Comenteaza