Ce spune Spitalul Judeţean Cluj despre asistenta confirmată cu coronavirus. Zeci de teste în lucru

Ce spune Spitalul Judeţean Cluj despre asistenta confirmată cu coronavirus. Zeci de teste în lucru

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj a recunoscut că o asistentă de la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) Cluj a fost confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus, însă susţine că infectarea a avut loc în afara unităţii spitaliceşti. Zeci de probe ale contacților sunt în teste. 

"În data de 22 martie, UPU a SCJU a fost anunțată de către colegii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de pozitivarea cu COVID-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, vineri, fără să întrunească criteriile definiției de caz a infecției cu COVID-19, așa cum erau stabilite, la acea dată, de către CNSCBT (http://www.cnscbt.ro/).

Din momentul comunicării confirmării etiologiei COVID-19, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. Astfel, opt persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia.

Acestor persoane li s-au adăugat personalul medical și cel auxiliar care au lucrat în acea zi cu colegii. În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați ai UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în 24 martie, în jurul orei 18:00, de către doctorul Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj, care a anunțat pozitivarea unei singure colege, asistent medical.

Menționăm că alături de colegii UPU, care au îngrijit pacienta, au fost testați șase angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora fiind negative. Precizăm că, la acest moment, încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta.

Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta cateter periferic (branulă), procedură care a durat mai puțin de 15 minute, cu echipament mască și mănuși. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă de COVID-19 la momentul respectiv.

DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al SCJU a pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale. La ora 18:30, 25 martie, s-a demarat o anchetă epidemiologică amplă. Datele au evidențiat un alt timp de posibilă expunere la infecția cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU.

Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu 17 martie. S-au identificat 44 de contacți, posibil expuși, prin desfășurarea activității în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru". 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza