COVID, din record în record, la Cluj. Abrudean: "Să facem noi personal acel LOCKDOWN și să vedem ce se întâmplă"/De unde apar cazurile noi

COVID, din record în record, la Cluj. Abrudean: "Să facem noi personal acel LOCKDOWN și să vedem ce se întâmplă"/De unde apar cazurile noi

Prefectul Mircea Abrudean face un apel către clujeni de a respecta măsurile impuse în pandemie, cu atât mai mult cu cât județul Cluj a bifat trei recorduri de infectări în doar câteva zile, iar spitalele și secțiile ATI sunt pline.

După ce în primul val al pandemiei, județul Cluj a avut o evoluție constantă în ceea ce privește numărul infectărilor, în ultima lună situația a degenerat, înregistrându-se tot mai multe cazuri noi. Prefectul Mircea Abrudean atrage atenția că ne aflăm pe un "trend accelerat" al infectărilor și le solicită clujenilor să participe la oprirea răspândirii virusului respectând măsurile. 

"Să evităm absolut total orice tip de socializare în această perioadă, să păstrăm distanța, să purtăm mască pe stradă, chiar dacă nu este obligatoriu, va deveni în curând, respectați regulile de igienă, haideți să facem un efort, acel lockdown de care se tot vorbește, haideți să-l facem noi personal, haideți să stăm două săptămâni liniștiți să vedem ce se întâmplă, pentru că, dacă lucrurile evoluează tot așa, viața fiecăruia va fi afectată, într-un fel sau altul de măsurile pe care, noi, autoritățile vom fi obligate să le luăm", a spus prefectul Mircea Abrudean, la ZIUA LIVE.

 Prefectul spune că sunt mai mulți factori care au dus la creșterea numărului de îmbolnăviri.

"Din păcate, faptul în Cluj avem o viață foarte activă, avem foarte mulți oameni care vin din afara Clujului, foarte mulți studenți, foarte multe alte persoane cu activitate aici, a generat această situație. Sigur, avem și clujeni care nu respectă regulile. Din păcate, relaxarea de care vorbim și măsurile de relaxare au fost înțelese puțin greșit de o parte a clujenilor și mai avem și categoria de negativiști, care sunt foarte sceptici în privința virusului și care, din păcate, îi conving și alții. Toate aceste elemente au dus la situația pe care o vedem astăzi", a punctat Abrudean.

Totuși, conform prefectului, "socializarea excesivă" este principala vinovată de evoluția ascendentă a pandemiei în Cluj. 

“Am închis restaurantele pentru că scapă de sub control. Am vorbit și cu patronatul HORECA, dar în anumite situații trebuie să iei astfel de măsuri. Trebuie să înțelegem că vorbim de o relaxare excesivă. Sigur, e vorba și de focare în anumite unități economice sau instituții, unde nu se respectă măsurile, nu se poartă masca.(…) Anchetele epidemiologie au relevat că suntem pe un trend ascendent ca urmare a socializării excesive din toate punctele de vedere: de la evenimente private – unde oamenii, evident că nu respectă nicio regulă, la alte tipuri de petreceri, la nerespectarea regulilor pe terase, (…) când avem un pozitiv într-o familie, încă trei sau patru membri ai familiei devin pozitivi, deci trecem la focarele familiale și, în felul acesta ajungem la cifrele de care discutăm”, a precizat Abrudean.

Numărul infectărilor se menține pe un trend ascendent la Cluj, unde a fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri în 24 de ore: 227 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj, 34 persoane internate în ATI, din care 27 din județ. Total vindecați și externați 923, din care 892 din județul Cluj. S-a mai înregistrat un deces, astfel că numărul total a ajuns la 103, din care 76 din județul Cluj.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza