Tradiţiile de Rusalii, reînviate în Parcul Etnografic "Romulus Vuia"

Tradiţiile de Rusalii, reînviate în Parcul Etnografic
Clujenii sunt invitaţi sâmbătă, la ritualul tradiţional de împănare a boului, în Parcul Etnografic "Romulus Vuia".
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Proiectul, organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Eugen Tepeş Stroia, readuce în actualitate obiceiuri şi tradiţii de mult uitate, specifice perioadei din preajma solstiţiului de vară. Şi dacă toate acestea nu v-au convins, atunci cu siguranţă o după amiază câmpenească cu muzică, balmoş ciobănesc, cârlan la ceaun cu arome rare, plimbări în aer liber cu familia, dansuri şi costume tradiţionale din zonă, vă vor determina să veniţi", spun reprezentanţii Muzeului Etnografic din Cluj.

Ceremonialul tradiţional „împănatul boului" este prezentat de locuitorii din Satul Batin, Comuna Unguraş, Cluj, fiind urmat de un spectacol de muzică populară al ansamblurilor folclorice din judeţ. Intrarea este liberă, iar evenimentul va avea loc în intervalul 12-18.

Cunoscut sub numele de „împănatul boului" sau „boul înstruţat", obiceiul are loc în satele transilvănene în preajma verii, la sărbătoarea Rusaliilor. În zilele noastre, aria lui de răspândire s-a redus foarte mult datorită modernizării lumii rurale, păstrându-şi continuitatea doar în câteva sate de pe văile Someşului şi Ţibleşului.

Conform tradiţiei, cel mai vestit fecior din sat alegea în ajunul acestei sărbători un bou frumos, pe care îl ducea la păscut într-o poiană, unde era lăsat liber o noapte întreagă. La revărsatul zorilor, boul era readus în sat şi pregătit pentru ceremonial. După purificarea acestuia, prin spălare cu „apă neîncepută", i se punea la gât o cunună de flori de câmp, spice de grâu si sânziene, clopoţei în coarne, iar fetele „îl îmbrăcau" cu feţe de masă şi covoare alese în războiul de ţesut, cu panglici si brâie, dându-i o înfăţişare fabuloasă. Feciorii din alaiul însoţitor îşi făceau coifuri, obrăzare din coajă de cireş sălbatic pentru a-şi ascunde identitatea, înlâturând astfel posibila agresiune a forţelor malefice. Îndrumat de un vătaf, alaiul ducea „boul înstruţat" din gospodărie în gospodărie, în timp ce feciorii intonau oraţii-colinde dedicate zeului suprem (Soarelui). Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.

Vezi un reportaj cu tradiţii de Rusalii, din 2012, din satul Mănăstirea.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza