Show clujean la Festivalul George Enescu: compozitorul Adrian Pop a felicitat "în direct" Cvartetul Arcadia

Show clujean la Festivalul George Enescu: compozitorul Adrian Pop a felicitat
Cvartetul Arcadia, înfiinţat la Cluj şi compozitorul Adrian Pop au oferit un moment inedit vineri, cu ocazia concertului susţinut de ansamblul de muzică de cameră în cadrul Festivalului Enescu. Impresionat de modul de interpretare a unei lucrări compuse de el, Pop s-a apropiat de scenă şi le-a mulţumit tinrilor care alcătuiesc ansamblul.

"Recitalul <Arcadia> String Quartet, care a avut loc vineri după-amiază în Studioul pentru Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică Bucureşti, a debutat cu lucrarea <Mătasea și metalul> a compozitorului român Adrian Pop. Energică, nervoasă chiar, creaţia şi interpretarea au impresionat prin valențele pe care compozitorul le dă sunetului, care pare că se topește. Moment emoţionant la final, când compozitorul, mulțumit de prestația interpreților, a venit aproape de scenă, i-a aplaudat pe artişti şi le-a şotit: <Foarte frumos!>", se precizează într-un text postat, cu intro-ul "inedit", pe site-ul oficial al Festivalului George Enescu. Evenimentul se desfăşoară în Bucureşti între 1-28 septembrie.

În cadrul concertului, organizat la Studioul pentru Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică Bucureşti, cei patru artişti care alcătuiesc Arcadia String Quartet au mai interpretat lucrări de Anatol Vieru, Martin Torp, Dan Variu şi Sabin Păutza.

Amintim, Cvarteul de Coarde Arcadia a fost înfiinţat în 2006, la Cluj, fondatorii fiind pe atunci studenţi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Formula iniţială a fost alcătuită din violoniştii Ana Bogăţilă şi Rasvan Dumitru, violoncelistul Torok Zsolt, respectiv violistul Marcel Cameniţă. Ultimul dintre ei a fost înlocuit de două ori, în prezent la violă cântând Traian Boală.

Ansamblul este în prezent unul foarte bine cotat, la nivel naţional şi chiar internaţional. După ce au obţinut un premiu la concursul de interpretare la Festivalul Mozart de la Cluj tinerii au reuşit să câştige premiul I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition din 2012. Toți componenţii ansamblului sunt şi membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania, Ana Bogăţilă fiind concert-maistru-

UPDATE "Nu numai lucrarea mea ci tot concertul a fost foarte bun. Impresiile lăsate de acest cvartet au fost absolut superlative. Au fost şi persoane care şi-au manifestat regretul că recitalul lor nu a fost programat la Ateneu, concertul de acum desfăşurându-se la Universitate, de la ora 13. Situaţia este că sunt mai cunoscuţi în ţară decât în străinătate. Muzica de cameră circulă mai greu (în România, n.red.). Totuşi faptul că au fost programaţi în Festivalul Enescu este grăitor. Anvergura şi formula concertistică îi recomandă, în opinia mea şi a multora, pentru un concert în <prime time>-ul festivalului şi probabil că acest lucru se va întâmpla în viitor", a precizat pentru ZIUA de CLUJ compozitorul Adrian Pop, fost rector al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".

Comenteaza