Ce scrie presa internaţională despre controversatul film a lui Tudor Giurgiu
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Feb 2015, 12:33
- Cultură
- Ascultă știrea

„Kafka ajunge în România post-comunistă", scrie publicația americană „The Hollywood Reporter", descriind filmul ca pe o amplă alegorie a țării în tranziție, „atractivă vizual și solid realizată".
„Un thriller politic românesc rar", titrează Cineuropa.org, considerând că filmul va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată, și va contribui la schimbarea direcției în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.
Cotidianul german „Tagesspiegel" scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România".
„Impecabil și atent la fiecare detaliu", notează și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.
"De ce eu?" le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei țări corupte, fără să-și piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment", notează East European Film Bulletin. "Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, lungmetrajul împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cât și întrebările profunde legate de corupția morală, favorizându-le totuși pe acestea din urmă".
Premiera oficială a filmului va avea loc miercuri, la ora 19. La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea. Vor fi prezenți la eveniment și co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, monteurul Lemhényi Réka, designer-ul de costume Szélyes Andrea, sunetiștii Florin Tăbăcaru și Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu. După proiecție, echipa va răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat în secțiunea Panorama Special și a fost deja achiziționat de agentul de vânzări internațional Heretic Outreach. În cinematografele din România va rula începând din 27 februarie.
Despre film:
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin - în 2006, Legături bolnăvicioase a fost selecționat în Panorama.