Spațiu cultural clujean "Reactor" împlinește un an. Vezi programul aniversar

Spațiu cultural clujean
În martie 2014 lua naștere pe strada Petofi Sandor, printr-un maraton de 24 de ore de evenimente, un nou spațiu cultural clujean. Reactor a fost conceput ca o "întâlnire între artiști în căutare de un spațiu unde să se exprime și public în căutare de noi expresii artistice".

Un an de existență Reactor Cluj va fi sărbătorit printr-un microfestival ce cuprinde: un vernisaj inedit în Happening Reactor, două performance-uri audio-vizuale în Sound Reactor, o a treia ediție Sub Reflector (în cadrul platformei Reactor Social) și două noi cursuri în Reactor Profesional. În materie de teatru, vor avea loc două spectacole invitate, o întâlnire între personajele MiniReactor și mini-publicul lor și, nu în ultimul rând, premiera unei noi producții de creație și experiment: "Provizoriu", un spectacol care cercetează tema invizibilității sociale.

Joi, 19 martie - Happening Reactor

ora 19.00: EXERCIȚII DE ÎNVINS MOARTEA. (DE PARCĂ...)
vernisaj Alina Andrei și George Roșu

Nu este atelier de self-help (moartea ţi-ar râde în faţă), nici voodoo (nu credem în aşa ceva), metafizică, nici atât. Titlul e absurd, desigur. Cum ar fi şi o luptă. Nu, nu ne batem cu moartea (e clar cine ar câştiga, nu?), dar stăm de vorbă cu ea. Imaginează-ţi o masă cu căni de cafea şi vin. Roşu. Poate şi o pisică (de ce nu!?). Eşti acolo cu noi şi cu moartea. Poţi s-o întrebi orice. Q&A cu moartea. Poate ţie îţi va răspunde. Va fi tot aia, oricum o să mori, dar o sa te simţi mai bine un timp.

ora 21.00: OPENING NIGHT - Sound Reactor
A PEEK IN THE RABBIT HOLE
performance audio-vizual cu Socol & HighRoller

Work in progress.

Vineri, 20 martie - Reactor Social

ora 16.00: Dezbatere Arta politică și prezentarea Gazetei de Artă Politică

Cu participarea lui David Schwartz (eveniment în cadrul FOCUS ATELIER)

ora 19.30: CAPETE ÎNFIERBÂNTATE

spectacol invitat
de: Mihaela Michailov & David Schwartz
cu: Alexandru Potocean
sound: Cătălin Rulea
scenografia: Adrian Cristea & Adela Iacoban

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990.

David Schwartz este regizor de teatru, interesat de performarea istoriei recente din perspectivă critică, istorii personale ale tranziţiei româneşti, arta ca metodă de emancipare politică. A regizat, printre altele, spectacolele România! Te pup (text Bogdan Georgescu, 2009), Capete înfierbântate (text Mihaela Michailov, 2010), Declar pe propria răspundere (text Alina Şerban, 2011), subPământ (text Mihaela Michailov, 2012), Nu ne-am născut în locul potrivit (2013, împreună cu Alice Monica Marinescu), Moldova Independentă. Erată (2013, împreună cu Ion Borș, Dumitru Stegăreacu, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc). Din ianuarie 2013 este coordonator (împreună cu Mihaela Michailov, Ionuț Sociu, Marius Bogdan Tudor) al Gazetei de Artă Politică, publicație trimestrială și autofinanțată care analizează și promovează demersuri artistice cu componentă socio-politică.

Mihaela Michailov este critic de teatru şi dans, dramaturg, câștigătoare a bursei de dramaturgie acordată de dramAcum pentru piesa Mi-e frică şi a premiului UNITER pentru piesa Complexul România. Este interesată de arta participativă, proiecte de activism social și patrimoniu vizibil - lucru în comunități evacuate. Piesele ei au în centru chestionarea istoriei recente, sistemul de educație a copiilor-sclavi, discriminarea etnică și sexuală, migrația. Este preocupată de teatrul istoriei orale și de dramaturgia poveștilor personale. A coordonat ateliere de dramaturgie cu adolescenți. Crede într-un teatru politic pentru publicul tânăr.

Sâmbătă, 21 martie

ora 11.00: Mini Reactor
LA POVEŞTI CU POVESTITORII - întâlnire cu personajele din Mini Reactor

Mini Reactor îi invită pe cei mici la o întâlnire cu personajele din spectacolele noastre. Personaje din Ridichea Uriașă, Rogvaiv, Cipi și Surpriza, ba chiar și Madame Pove, vă vor răspunde la întrebări și vă vor învăța câte ceva din ceea știu ei cel mai bine. Îi așteptăm pe toți prichindeii în lumea poveștilor!

ora 19.00 - Reactor Social
SUB REFLECTOR (ediția a III-a)

coordonator: Cristian Ban
asistent: Alexa Băcanu

Sub Reflector este un spectacol-eveniment, creat de și pentru oamenii Clujului, un loc de întâlnire între cei care au fost mereu în public, dar își doresc să urce pe scenă, și cei care sunt curioși să afle ce povești ascund străinii alături de care trăiesc în acest oraș.

Duminică, 22 martie - Premieră

ora 19.00: PROVIZORIU

idee & concept: Raul Coldea și Petro Ionescu
cu: Cătălin Filip, Diana Nedescu și Doru Taloș
video design: Cosmin Nicoară și Ana Vîjdea
asistență de regie: Valeriu Cuc
o producție Reactor de creație și experiment

Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.
"Dacă mi-ar părea sincer rău să plec din orașul ăsta și aș avea ocazia să o fac, aș pleca doar de dragul suferinței. Să văd cum e să îți fie dor de un loc. Și când m-aș întoarce, să le fie tuturor dor de mine și să ne bucurăm de revedere."

Luni, 23 martie - Reactor Profesional

ora 17:00: Write out session

curs de scriere creativă susținut de Alexa Băcanu și Ana Cucu Popescu
prima întâlnire - curs deschis gratuit

Pentru cei care și-ar dori să scrie, dar nu știu de unde să înceapă, pentru cei care scriu în timpul liber, dar au nevoie de o a doua părere, sau, pur și simplu, pentru cine are nevoie să se exprime creativ, începem un nou curs: scriere creativă, împreună cu dramaturgele Alexa Băcanu și Ana Cucu Popescu.

ora 19:00: Curs de reActorie

traineri: Oana Mardare, Doru Mihai Taloș, Leta Popescu.
prima întâlnire - curs deschis gratuit

Reactor Profesional lansează un curs dedicat celor dornici să se inițieze în teatru într-un mod distractiv. Regizorul Leta Popescu, alături de (re)actorii Doru Taloș și Oana Mardare vă propun un program de 10 ședințe, prin care să vă dezvoltați atenția, concentrarea, spontaneitatea, memoria, vorbirea corectă, creativitatea, încrederea.

Marți, 24 martie

ora 19.00: ALEARGĂ

Spectacol invitat (București)
cu Nicoleta Lefter
după romanul Anei Maria Sandu
concept Silvia Călin
scenografia Cristina Milea
Proiect realizat cu sprijinul Centrului National al Dansului, București

Toată lumea aleargă. Unii o facem pentru a ne menţine în formă, alţii pentru a scăpa de frica de bătrînețe, însă cu toţii participăm la marele maraton al vieţii. În falsul jurnal de jogging al Anei Maria Sandu își dau întîlnire alergători-personaje care ne seamănă. Toți au trecut de 30 de ani, aleargă prin parcuri, dar şi prin viaţă și încearcă să afle cine sînt, ce vor, ce-și doresc. Ritmul se schimbă o dată cu vîrsta, trecutul se blurează, prezentul devine amintire şi tot ce mai rămîne de descoperit e ce se va întîmpla mîine.

„I-am privit atentă pe alergătorii din lumea largă și i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare și am ieșit eu însămi la alergat. Au trecut niște ani și textul acesta s-a transformat într-o plasă de siguranță. E aici experiența mea, a prietenilor mei și a personajelor literare cu care m-am intersectat." (Ana Maria Sandu)

Nicoleta Lefter e considerată una dintre cele mai versatile actrițe de teatru și film din generația sa, cu zeci de roluri la activ, în spectacole de teatru independent sau ca angajată a Teatrului Odeon din București. Pentru rolul din spectacolul independent „Trei femei înalte" a primit Premiul Publicului pentru cea mai bună actriță în 2012, la Maratonul Teatrului Independent București premiul „Timica" pentru cea mai buna actriță și tânără speranță în spectacolul „Titanic Vals" în cadrul Festivalului de Bulevard al teatrului Nottara.

Ana Maria Sandu a absolvit Facultatea de Litere a Universității București și cursurile de masterat în literatură română contemporană ale aceleiași facultăți. A debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecția Ego. Proză, romanul Fata din casa vagon. În 2010 a publicat romanul Omoară-mă! (Editura Polirom). Romanul a fost tradus în limba italiană în 2012. În 2013 a publicat cel de-al patrulea volum, Aleargă (Editura Polirom). Este redactor la revista Dilema veche.

Silvia Călin: Absolventă a Universităţi de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", secţia Coregrafie, şi premiată în anul 2000 la International Eurodans din Iaşi, Silvia Călin a participat la ateliere de dans contemporan susţinute de Pascaline Verrier, Pascal Allio şi Christine Bastin şi a fost membră a Companiei „Orion Balet". Ulterior a semnat coregrafii pentru piese de teatru regizate de Teodora Herghelegiu şi de Dragoş Galgoţiu.

Cristina Milea: A realizat decoruri și costume pentru spectacole de teatru independent sau instituționalizat. Este angajată a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, dar are colaborări și cu Teatrul Național I. L. Caragiale, Teatrul Odeon, Teatrul Național Târgu Mureș sau Teatrul foarte Mic. A lucrat alături de regizorii Radu Afrim, Alexandru Dabija, Ana Mărgineanu, Theo Herghelegiu, Cristian Ban, Radu Alexandru Nica.

A luat premiul pentru scenografie «Pledez pentru tine(ri)» în 2010 la Piatra Neamț.

Miercuri, 25 martie - Sound Reactor

ora 19.00: CLOSING NIGHT

Maria Brudașcă & Danaga

Performance audio-vizual cu muzică live și retroproiecții. O reinterpretare a basmului clasic românesc.

 

Comenteaza