Șase nume ale jazzului internațional, pe scena Casei de Cultură a Studenților
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Mar 2015, 11:00
- Cultură
- Ascultă știrea

Sofia Rubina (voce, EE) semifinalistă la Vocea Rusiei, Villu Veski (saxofon, EE), Corneliu Stroe și Balkanamera Quartet (RO) sunt o parte din artiștii ce vor urca pe scena evenimentului clujean, restul numelor urmând să fie dezvăluite la finalul lunii martie.
Gazda și amfitrioana serii va fi artista de soul, jazz și R&B Keisha White (voce, UK). Ea își va prezenta la Cluj cel mai recent proiect muzical de smooth jazz și totodată va însoții publicul pentru 3 ore într-o călătorie muzicală de excepție printre 11 stiluri de jazz.
Keisha WHITE (UK) - Smooth Jazz
Încă din adolescență vocea Keishei se făcea auzită în industria muzicală din Marea Britanie. La vârsta de 14 ani lansează primul ei album după ce impresionează reprezentanții casei de discuri Warner Bros cu o simplă interpretare a cappella a piesei If You Should Lose a Good Thing a Arethei Franklin. După încheierea studiilor muzicale de la Susi Earnshaw Theatre School (Barnet North London) Keisha începe turnee prin Africa, Europa și Statele Unite ale Americii, timp în care are colaborări cu televiziuni și producatori muzicali precum: Keith Harris, Theron Feemster, Phantom Boyz, Robin Miller, Cassidy, CBBS și ABC. Piesele ei ajung pe soundtrackul unor filme și seriale de televiziune precum: Catwoman, Grey's Anatomy, ș.a. În prezent lucrează la al 3-lea proiect muzical de smooth jazz și are lansate două albume de soul & R&B (Seventeen și Out of my Hands) pe care le cântă cu influențe jazz în spectacolele ei live.
Sofia RUBINA (EE) - Classic Female Voice & Funk
Sofia Rubina este solista jucăușă a jazzului nordic, un talent nativ perfecționat la Berklee Global Jazz Institute (Boston, USA). Cu un timbru puternic, extrem de confortabil pe improvizații muzicale, Sofia îmbină cu ușurință accente de jazz, soul și funk. În 2014 a fost una din vocile semifinaliste ale celebrului program de televiziune THE VOICE RUSSIA, și a câștigat Lady Summertime International Jazz Competition din Finlanda. Sofia este solista alături de care mari artiști aleg să-și deschidă showurile din țările nordice. SEAL, Incognito, Roy Ayers, Marcus Miller, Tony Allen, Jack Dejohnette, Wayne Shorter, sunt doar cîteva nume alături de care Sofia a cântat.
Villu VESKI (EE) - Swing & Funky Groove
Saxofonist, compozitor, producător și fondator al multor grupuri de jazz din Estonia, la care se adaugă un bogat palmares de colaborări internaționale, Villu Veski este unul din numele de top al scenei muzicale nordice. Villu a fondat Muhu Future Music Festival, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri nordice, pe care în conduce și îl dezvoltă de 18 ani în insulele Mării Baltice. De asemenea, în palmaresul său se află din 2012 un Elion Jazz Award.
Corneliu STROE (RO) - EtnoJazz & Blues
Balkanamera Quartet este un proiect muzical iniţiat în anul 2010 de către bateristul şi percuţionistul de jazz Corneliu Stroe, care a reușit aducă lângă el încă trei muzicieni de excepție: Mircea Cazan (buzuki, clarinet, voce), Roxana Stroe (chitară, voce, muzicuță), Cătălin Răsvan (bass). Stilul Balkanamera este o fuziune spectaculoasă între jazz și etno. Bandul are orchestrații proprii ale standardelor de jazz, blues și funk, la care adaugă accente originale etno din zona Dobrogei şi Balcani, influenţe greceşti, turceşti, armeneşti, aromâne sau arhaice româneşti.
"Unicitatea spectacolului din acest an este dată de faptul că artiști din țări diferite colaborează pentru prima dată pe aceeași scenă, astfel, improvizația, dialogul și autenticitatea sunt concepte transmise cu măiestrie muzicală publicului spectator", transmit organizatorii.
Jazz Day 2015 Cluj-Napoca va avea loc în 30 aprilie 2015, la Casa de Cultură a Studenților, iar biletele costă între 45 și 70 de lei și pot fi achiziționat de exclusiv online pe Biletmaster.ro.
10 zile cu și despre jazz
Cu 10 zile înainte de eveniment, clujenii vor putea face o incursiune în lumea jazz-ului: tinerii aspiranți la o carieră muzicală pot participa la masterclassuri, workshopuri și cursuri în cadrul secțiunii Jazz Education; melomanii, pasionații de muzică, fotografie și pictură vor putea schimba păreri la degustări de vin, lansări de carte, expoziții și prelegeri tematice în cadrul secțiuni Jazz Culture, iar multiple manifestări muzicale dedicate tuturor clujenilor vor încânta iubitorii de muzică bună în cadrul secțiunii Jazz Music.