Documentarele premiate la București Docuart Fest 2014, proiectate la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Mar 2015, 11:36
- Cultură
- Ascultă știrea

Filmele proiectate sunt:
• „Afacerea Tănase", în regia lui Ionuț Teianu, câștigător al trofeului Docuart Fest. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.
• „George" , în regia Alexandrei Coca-Cozma, câștigător al premiului pentru cea mai bună regie. Documentarul urmărește povestea emoționantă a lui George, un pianist talentat de 12 ani, nevăzător. Filmul prezintă participarea lui la un concert alături de celebra formație românească, Voltaj. Solistul trupei pătrunde în lumea lui George, o lume care poate schimba și valorile celor mai mari.
• "Iulian", în regia lui Alexandru Mironescu, câștigator al premiului cea mai bună imagine. Iulian se hotărăşte să fugă de la casa de copii în căutarea unei vieţi pe cont propriu. Ajuns in Bucureşti, consecinţele deciziei luate nu intârzie să apară. Odată cu ele apar noi prieteni, care nu ezită să îşi implice familiile în încercarea de a-l ajuta.
• "Sorin Chifiriuc, compromis", în regia lui Alexandru Badea, câștigător al premiului pentru cel mai bun montaj. Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground românești, vorbeşte, printre multe alte lucruri, despre viaţa lui personală şi cariera muzicală.
• „O altă zi a omenirii", în regia lui Vlad Alexandru a obținut premiul special în cadrul secțiunii studențești. Filmul are la bază o poveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.
• „Aici Nora Iuga, în regia lui Vlad Rotaru, câștigător al premiului pentru cea mai bună imagine. Documentarul este realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, oferind o avalanșă de informații atât de despre omul Nora Iuga, cât și despre scriitoarea și traducătoarea Nora Iuga.
• „În spatele cortinei", în regia lui Bogdan Mustață, câștigător al premiului pentru cel mai bun montaj. Filmul dorește să prezinte publicului românesc şi european povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destruc-turarea societății din perioada 1944-1951.
Intrarea la eveniment este gratuită.