Spectacol în premieră la Naţionalul clujean
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mar 2015, 14:25
- Cultură
- Ascultă știrea

"Creația scriitorului suprarealist român Gellu Naum (1915-2001), bine cunoscut publicului clujean din montările textelor sale în spectacolele: "Exact în același timp" (regia Mihai Măniuțiu, 2002), "Zenobia" (regia Mona Marian, 2011), "Insula" (spectacol-concert de Ada Milea, 2011) și "Florența sunt eu" (regia Alexandru Dabija, 2011) revine pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca.
De data aceasta literatura pentru copii este cea care se transformă în spectacol-concert pentru toate vârstele, în viziunea muzicală a Adei Milea. Cele două "Cărți cu Apolodor" (1959-64) se deschid vesel pentru a da frâu liber exploziei vocale și sonore care colorează până și umbrele fantasticelor personaje.
Un pinguin mic, într-o lume uriașă plină de peripeții, prieteni, bandiți, palmieri și ghețare, cheamă spectatorii să reînvie ritmul și imaginația copilăriei inconștiente, dar mereu fericite.Așa cum spune Ada Milea, „Apolodor e harta muzicală a călătoriilor pinguinului inventat de Gellu Naum. Echipa clujeană e extrem de creativă și sunt convinsă că bucuria care ne „bântuie" repetițiile va contamina și spectatorii". O contaminare hiperoptimistă care promite surprize de neuitat", scrie Ștefana Pop-Curșeu.
Naum s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti şi a murit la 21 septembrie 2001, la Bucureşti. A studiat filozofia la Bucureşti şi, în continuare, la Paris. A cunoscut suprarealismul de la sursă, prin autorul Manifestului suprarealist, André Breton. S-a numărat printre promotorii celui de-al doilea val suprarealist din România, alături de D. Trost, Gherasim Luca, Paul Păun şi Virgil Teodorescu.
A publicat numeroase cărţi de poezie, proză şi teatru. A scris și literatura pentru copii, fermecătoarele volume "Cartea cu Apolodor" (1959), "A doua carte cu Apolodor" (1964), "Cărțile cu Apolodor" (1979). Ultimul include, cu modificări minore, cele două opere anterioare care îl au ca personaj pe Apolodor și „odiseea" lui (rimată), de la plecarea eroului din București, până în momentul revenirii sale.