Programul lunii iunie, la Teatrul Naţional din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Iun 2015, 12:39
- Cultură
- Ascultă știrea

Vineri, 5 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club"-EMIGRANȚII de Sławomir Mrożek - PREMIERĂ
traducerea: Stan Velea
regia: Tudor Lucanu
scenografia: Cristian Rusu
cu: Matei Rotaru, Tudor Lucanu
În Emigranții, Sławomir Mrożek prelucrează experiența marginalizantă a propriului exil, a refugiatului din varii motive, constituindu-se într-un studiu al condiției exilatului. Colegii de apartament AA și XX discută între ei, dialogul lor luând treptat forma unui duel în care ei se demască reciproc. Povestea celor doi exilați se petrece într-un subsol aglomerat, în care țevi groase de la canalizarea zgomotoasă a imobilului servesc și de... locuri pentru spectatori. Două paturi incomode și o masă din scândură noduroasăm completează spațiul sărăcăcios în care partiturile dificile sunt susținute cu fermitate și talent de către cei doi protagoniști - unul fiind însuși regizorul spectacolului.
Duminică, 7 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club"- EMIGRANȚII de Sławomir Mrożek
Marți, 9 iunie, ora 19:00, sala mare - PREMIERĂ- UBU ZDUP ! adaptare de Gábor Tompa după Ubu înlănțuit și alte texte de Alfred Jarry
traducerea: Romulus Vulpescu
regia: Gábor Tompa
scenografia : Carmencita Brojboiu
coregrafia : Vava Ștefănescu
muzica : Ada Milea
asistent costume : Ilona Lőrincz
cu : Marian Râlea, Anca Hanu, Dan Chiorean, Silvius Iorga, Alexandra Tarce,
Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cristian Rigman, Irina Wintze,
Elena Ivanca, Angelica Nicoară, Ionuț Caras, Cornel Răileanu, Cristian Grosu,
Dragoș Pop, Adrian Cucu, Sânziana Tarța și Gigi Iordache
orchestra live : Ada Milea, Mihnea Blidariu, Ioan Macavei, Zoltan Reman
În spectacolul creat de Gábor Tompa, printre celelalte personaje din Ubu înlănțuit, - luat ca bază pentru scenariu -, apare însuși autorul, rostindu-și discursul ținut cu prilejul primei reprezențatii a piesei Ubu Rege precum și textul prezentării din programul de sală de atunci. Figura dramatică a lui Ubu conţine în germene toate atributele teatrului cruzimii, ale cărui principii le va dezvolta Artaud după treizeci de ani. Ubu şi Doamna lui fac să înflorească arta haosului şi a dezordinii, iar mulțimea amorfă, trăind în starea de sclavie paradisiacă, nu va mai ajunge să exerseze libertatea. Piesa lui Jarry este de o copleșitoare actualitate, amplificându-și sensurile într-o paradigmă a puterii confiscate, aceasta, sub atenta privire a mereu înnoitelor „garnituri" de politicieni. Cei doi Ubu, uciși de furia populară și înmormântați la cimitirul Monstre-Martre, vor reînvia, re-intrând în poveste. Domnul și Doamna Ubu, „retrași" în pușcărie, loc mult mai sigur și mai comod - că doar, vorba aceea: „Azi la guvernare, mâine la închisoare" - vor conduce de acolo armata de ocnași, totul pe muzica ce va acompania isprăvile celor prinși în vîrtejul întâmplărilor.
Miercuri, 10 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club"- CÂND UN MIM IUBEŞTE LUNA
one-man show cu Silvius Iorga, cu prezența elevelor Luana Șeu și Andrada Oltean
scenografia: Cristian Rusu
Când un mim iubește luna este un spectacol de mimă/pantomimă, cu influenţe de film mut. Un mim se îndrăgosteşte de lună. Și este atât de îndrăgostit de astrul nopții încât în vis îşi construieşte o rachetă care-l va ajuta să o cucerească. Drumul până acolo este plin de peripeții interpretate cu mult umor de actorul Silvius Iorga, ajutat de plastica lui corporală remarcabilă și bizuindu-se pe cele două asistente ale sale.
Durata spectacolului: 1 h
Joi, 11 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club"- CÂND UN MIM IUBEŞTE LUNA
one-man show cu Silvius Iorga, cu prezența elevelor Luana Șeu și Andrada Oltean
Joi, 18 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club"- SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE de Matei Vişniec
regia: Răzvan Mureşan
scenografia: Tudor Lucanu
distribuţia: Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana
Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru, Silvius
Iorga
la pian: Luiza Ghindă
Spectatorul condamnat la moarte este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub judecată a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în faţa propunerii regizorului, actorilor şi, în ultimă instanţă, a autorului. Acest spectacol, care se joacă în spaţiul intim de la „Art Club", îi plasează pe spectatori de jur împrejurul spaţiului de joc. Ca într-o arenă. Sau ca într-o sală de tribunal, dar mai specială, în care auditoriul, pentru a-şi putea urmări reacţiile, este aşezat faţă în faţă, deoarece fiecare dintre cei prezenţi - spectatorii fiind parte din spectacol - poate fi oricând condamnat.
Durata spectacolului : 1 h 40 min.
Premii obținute:
- Premiul „Mona Marian" pentru experiment şi inovație, oferit de doamna
profesor universitar Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, SUA) la
Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, ediţia a IV-a, regizorului Răzvan Mureşan
Sâmbătă, 20 iunie, ora 22:00, Piața Unirii, în cadrul CLUJ NEVER SLEEPS- CLOVNI EXTRATEREŞTRI
scenariul şi regia: Eli Simon
scenografia: Cristian Rusu
muzica: Vincent Olivieri
asistent de regie: Leta Popescu
maestru de lumini: Jenel Moldovan
distribuţia: Adriana Băilescu, Ruslan Bârlea, Patricia Brad, Dan Chiorean,
Cătălin Codreanu, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Silvius
Iorga, Elena Ivanca, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Angelica Nicoară, Dragoş
Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Alexandra Tarce, Irina Wintze şi Ada
Milea
Povestea simpaticilor clovni care, nevoiţi să-şi părăsescă planeta, ajung, străini şi nedoriţi de nimeni, pe Pământ, iese acum din clădirea Teatrului Național în piața mare, în mijlocul spectatorilor clujeni. Caraghioși şi naivi, neîndemânatici şi neghiobi, strânşi în jurul lui Baby Clown şi iubind la nebunie muzica Funk, clovnii extratereştri vor încerca să se adapteze noilor condiţii de viaţă, să se integreze în societatea „oamenilor", să le adopte obiceiurile, meseriile, comportamentul de zi cu zi. Dar cum să uiţi cine eşti şi să-ţi „corectezi" identitatea fără să pierzi nimic? O poveste pentru mari şi mici, cu mult haz şi voie bună, care conduce spectatorul spre regăsirea prospeţimei copilăriei, cu toate tristeţile şi bucuriile ei.
Duminică, 21 iunie, ora 17:00, Studio „Art Club"-AMERICAN DREAM de Nicoleta Esinencu
regia: Leta Popescu
asistent de regie: Cătălin Filip
scenografia: Brândușa C. Bălan
asistent de scenografie: Gloria Gagu
video: Alexandru Lupea, Alexandru Ponoran
muzica: kata bodoki-halmen
cu: Diana Buluga, Sânziana Tarța, Alexandra Tarce
Adeptă a unui teatru documentar-politic, Nicoleta Esinencu vorbește în textul ei despre „visul american" și cel „rusesc" mixând engleza cu româna moldovenească, într-o structură de tip colaj, având ca punct de pornire regulile jocului „Monopoly". O studentă basarabeancă traversează oceanul spre America tuturor posibilităților, împrumutând bani pentru drum. Nu numai că se întoarce fără să fi câștigat nimic, ci e nevoită să plece spre punctul cardinal opus, Moscova, prilej de noi umilințe. În spațiul intim al Studioului „Art Club", istoria tinerei Tatiana este susținută cu dezinvoltură și mult talent de cele trei actrițe conduse inspirat de regizoarea Leta Popescu.
Durata spectacolului: 1 h 30 min.
Duminică, 21 iunie, ora 19:00, sala mare- ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI
scenariu de Ada Lupu după Camil Petrescu
regia: Ada Lupu
scenografia: Iuliana Vîlsan
muzica: Alin Stoianovici
asistent de regie: Olivia Grecea
cu: Sorin Leoveanu, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Dragoș Pop, Ovidiu
Crișan, Petre Băcioiu, Cristian Rigman, Cătălin Herlo, Emanuel Petran, Radu
Lărgeanu, Miron Maxim, Romina Merei, Adriana Băilescu, Matei Rotaru,
Cătălin Codreanu
Regizoarea Ada Lupu revine la Teatrul Național din Cluj-Napoca cu un nou spectacol,dramatizarea în premieră națională a celebrul „roman stendhalian" al lui Camil Petrescu: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Ada Lupu își concepe spectacolul ca pe o ședință de psihanaliză în care Psihologul îl trimite în trecut pe Ștefan Gheorghidiu prin flashback-uri filmate. În viziunea Adei Lupu personajul principal suferă o dedublare. Astfel, Gheorghidiu, eroul din roman, va fi jucat de doi interpreți. Unul va fi atât cel ce va petrece ultima noapte de dragoste pasională cu Ella, cât și sublocotenentul frământat din întâia noapte de război în tranșee, în timp ce personajul El va fi un fel de Eu al lui Gheorghidiu angajat în ședința psihanalitică.
Printr-un fel de dedublare psihanalitică și de multiplicare a spațiilor mentale și fizice, toate personajele intră într-un labirint pluridimensional unde se confruntă crezuri, conștiințe, prejudecăți, proiecții, dorințe, frustrări, orgolii, angoase, iubiri și dureri. Concepția scenografică a Iulianei Vîlsan, aliată întregului aparat imagistic video, contribuie organic la transpunerea scenică a unei adevărate vivisecții a conștiinței eroului camilpetrescian.
Durata spectacolului: 2 h 15 min.
Luni, 22 iunie, ora 19:00, Studio „Art Club" - EMIGRANȚII de Sławomir Mrożek
Marți, 23 iunie, ora 19:00, sala mare- LIVADA DE VIŞINI de A.P. Cehov
regia: Roberto Bacci
dramaturgia: Stefano Geraci
scenografia: Adrian Damian
maestru de lumini: Jenel Moldovan
asistenţi de regie: Maria Rotar, Francesco Puleo
asistent de scenografie: Florin Călbăjos
coordonator al momentului de iluzionism: Florin Suciu
cu: Ramona Dumitrean, Alexandra Tarce, Anca Hanu, Ionuţ Caras, Sorin
Leoveanu, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Irina Wintze, Radu Lărgeanu,
Patricia Brad, Cornel Răileanu, Matei Rotaru, Miron Maxim, Pusztai Renato
Aladar, Albert Gábor Balázs
Personajele lui Cehov sunt deja năluci atunci când intră în scenă. Chiar și Lopahin, fiul vechiului argat, devenit astăzi proprietar, va ajunge în scurt timp o astfel de nălucă. Doctorul Cehov observă viața Livezii sale cu microscopul omului de știință, proiectată pe sticla iluminată de poezia scriitorului și de reflectoarele teatrului, în timp ce fiecare actor încarnează propriul personaj, exact la fel cum fiecare dintre noi surâde, plânge, dansează, iubește... fiecare după rolul său și după propria funcție în această viață. Iar în timp ce Cehov observă și scrie, noi ne recunoaștem în acel pluton de semeni ai noștri aflaţi acolo, în campament, cu valizele lor, așteptând ca trenul viitorului să ne ducă pe toţi doar puțin mai departe.
Durata spectacolului: 2h 30 min., cu o pauză
Recomandare de vârstă: 16+
Joi, 25 iunie, ora 19:00, sala mare- UBU ZDUP ! adaptare de Gábor Tompa după Ubu înlănțuit și alte texte de Alfred Jarry
Duminică, 28 iunie, ora 19:00, Studio „Euphorion"- CAMERISTELE de Jean Genet
traducere de Ștefana Pop-Curșeu
regia: István Albu
decorul: Tibor Tenkei
costumele: Gyopár Bocskai
cu: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Angelica Nicoară
Transpusă în zilele noastre, în viziunea tânărului regizor Istvan Albu, piesa lui Genet capătă noi valențe: conflictului dintre clasele sociale i se adaugă cel dintre generații, frustrările materiale și sărăcia spirituală sunt acum accentuate de luxul și snobismul societății de consum și a highlife-ului tinerelor vedete. O societate schizofrenă, care încurajează exhibiționismul și duplicitatea, o societate a spectacolului continuu care împinge ființa umană în fața obiectivului camerei de filmat, dezgolindu-i urâțenia, o societate în care risipa permanentă merge mână în mână cu lipsa generozității autentice și înțelegerii pentru celălalt: iată lumea Cameristelor. O lume ce scoate la lumină tocmai acea latură întunecată și îmbâcsită a vieții pe care omul de astăzi refuză să o recunoască. Și cum să recunoaștem că vrem mereu mai mult și mai mult, că ne e frică de noi înșine și de singurătate, că ne alimentăm frustrările prin false măști, răsturnând cele mai sincere dorințe de tandrețe și iubire în ură, scârbă și porniri ucigașe? Nimic absurd, ci doar trista condiție a omului de astăzi și din totdeauna.
Durata spectacolului: 2 h