Spectacol-omagiu adus culturii portugheze, la Festivalul de Dans Contemporan din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Iun 2015, 16:47
- Cultură
- Ascultă știrea

O interpretare poetică şi fantezistă, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipează defectele şi virtuţile umane.
Coregraful portughez Daniel Cardoso a vorbit despre spectacolele sale puse în scenă în cadrul Festivalului STEPS.
"Suntem pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca, şi am ţinut să venim în faţa publicului nu cu una, ci cu două producţii. E vorba despre două spectacole cu abordări şi coregrafii diferite, astfel spectatorii vor înţelege mai bine munca noastră; cine suntem noi cu adevărat. Cu "Lacul lebedelor" am încercat să transpun un basm în societatea cotidiană; să prezint o situaţie care se poate întâmpla în realitate. Poate cei din sală se vor identifica cu vreun personaj sau vor recunoaşte o situaţie cu care s-au confruntat la un moment dat", a declarat Cardoso.
Quorum Balleta luat fiinţă în 2005 şi număra, la aceea vreme, cinci dansatori. Încă din primul an de activitate, munca lor a fost recunoscută pe plan internaţional. Trei ani mai târziu, compania susţinea chiar şi 80 de reprezentaţii pe an. Astăzi, Quorum Ballet înseamnă peste 30 de dansatori, iar spectacolele lor se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor.
"Când am pornit această companie, am ştiut că vreau să o fac în Portugalia. Să fac ceva în şi pentru ţara mea. Spectacolul "Correr o Fado", pe care o să aveţi ocazia să îl vizionaţi mâine, este un tribut adus culturii portugheze", a punctat coregraful portughez.
O parte din decorul spectacolului "Correr o Fado" simbolizează unul dintre aspectele cheie ale artei şi arhitecturii portugheze: plăcile prezente pe faţadele vechilor clădiri din Portugalia. Dar cel mai important aspect al piesei este Apa.
Rezervoarele de apă simbolizează două lucruri foarte diferite: lacrimile vărsate în timp ce se ascultă muzica Fado (în cea mai tradiţională formă a acestui stil muzical) şi apa din oceanul care înconjoară Portugalia. Ideea oceanului este dusă până în punctul în care apa cade sub formă de ploaie pe toată scena, iar dansatorii care interacţionează cu apa în rezervoare simbolizează furtunile trăite de strămoşii noştri, în timp ce se aflau pe mare.
Reprezentaţia spectacolului va avea loc joi, 4 iunie, de la 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. Biletele pentru festival pot fi achiziţionate de la: standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional și pe site-ul www.biletmaster.ro Preţul acestora este cuprins între 25 şi 120 de lei. Studenţii și elevii au reducere pe baza carnetului vizat.
Programul complet al festivalului, AICI.