Cabana urbană din Cluj, replicată la Berlin
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Iun 2015, 14:50
- Cultură
- Ascultă știrea

„Ma cabane (Cabana mea)”, spectacol-instalaţie multimedia al companiei de artă "Des chateaux en l'air (Castele în aer)", inspirat de romanul „Walden sau viaţa în pădure", de H. D. Thoreau, a fost creat în 2013 la Filature - Scena naţională de la Mulhouse (Franţa) de artiştii Gael Chaillat şi Ramona Poenaru. La Cluj, „O cabană în centru”, instalaţie-performance, a fost iniţiată la Spaţiu IntACT / Fabrica de Pensule în iunie 2014 şi apoi reactivată în septembrie la Casa Tranzit pentru Clujotronic, festival de arte electronice urbane. „La Berlin vom construi o altă cabană, de astă dată uriaşă”, susţin iniţiatorii proiectului. Shelter, instalaţia participativă, va fi creată în perioada 19-23 iunie, la Mall of Berlin.
Pe 11 iunie s-a dat startul festivalului Make City Berlin, care aduce în faţa publicului un program complex, cu peste 100 de evenimente, desfăşurat pe durata a 17 zile. Oraşul este împânzit de o multitudine de manifestări, precum prelegeri, tururi ghidate, expoziţii, proiecţii de filme, instalaţii şi happening-uri. Aflat la prima ediţie, acest festivalul nu este conceput doar pentru arhitecţi sau specialişti din domeniul planificării urbane, ci doreşte să aducă mai aproape de publicul larg teme actuale din domeniul arhitecturii şi designului urban. Make City îşi propune să descopere şi să optimizeze resursele urbane prin activităţi participative precum cercetarea spaţiului, transformarea arhitecturii existente, grădinărit urban, strategii de finanţare pentru proiecte urbane, forme noi de coabitare.
Proiectul este susţinut alături de Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin, care organizează două evenimente. În primul dintre ele, proiect participativ, publicul este invitat să construiască un adăpost din cutii de carton în pasajul pietonal care va adăposti instalaţia Shelter, devenind unul dintre locurile de atracţie ale festivalului. Această instalaţie aduce în discuţie perspectivele contemporane asupra unei activităţi uitate de către umanitate de-a lungul evoluţiei, construirea unui adăpost.
Publicul este invitat să se alăture în construirea unui adăpost efemer, dar totuşi rezistent, în centrul Berlinului, iar în ultima zi să ia parte la demolarea acestuia. Cel de-al doilea eveniment propus de ICR se desfăşoară pe 27 iunie. Workshop-ul grupului Modulab din Bucureşti (Ioana Calen, Paul Popescu) prezintă evoluţia mişcării Do It Yourself şi rolul acesteia în economia şi cultura actuală a României. În a doua parte, publicul va avea posibilitatea să testeze dispozitive electronice embrionice pentru a construi propriii teremini pe bază de senzori.