Marcel Iureș a refuzat 2,5 milioane de dolari de la Hollywood
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Sep 2015, 11:44
- Cultură
- Ascultă știrea

Marele actor român a spus că nu i-a părut rău să refuze oferta producătorilor de la Hollywood, întrucât prețul pe care ar fi trebuit să-l plătească pentru acest câștig în bani ar fi fost prea mare. „Nu există să-mi pară rău și, chiar atunci când îți pare rău, nu trebuie să recunoști", afirmație care a stârnit ropote de aplauze din sala plină. „E foarte simplu", a spus Iureș. „Cum adică?! Să mă mut din cultura mea?! Din reflexele mele?!
Eu fac actoria ca pe un sport, ca pe o șansă, ca pe o experiență. Eu trăiesc bine, mersi, în limba mea, în cultura mea și în teatrul meu", le-a răspuns el producătorilor americani care l-au ademenit să se mute la Hollywood. „Acesta este motivul pentru care am refuzat englezește la Londra. Ce rezultă dintr-un spectacol acolo? Un afiș? Un caiet program? Fotografii, pixuri și trei, patru bucăți de critică? N-am de ce să fac asta într-o limbă străină. Eu am plătit toate prețurile să o fac în propria mea limbă și în propria mea cultură", mărturisire care a stârnit un ropot de aplauze de la sala plină.
Actorul a ținut să precizeze: „Aceasta nu înseamnă că disprețuiesc pe cineva sau că mă cred eu mare și deștept. Și că nici nu e vorba de o frondă sau lipsă de respect, ci pur și simplu așa îmi place mie. Sau vorba lui Caragiale, că așa vreau eu. E o formă de suveranitate absolută. Cânt te plasezi într-o altă limbă, te plasezi cu cuvântul mamă, cu cuvântul început, cu tot. Trebuie să concepi de la naștere până la cimitir, totul, într-o altă limbă".
Iureș a mai spus că vârsta pe care o avea la momentul în care a primit oferta, de 45 de ani, a contat, precum și alte motive care s-au transformat în adevărate balize care i s-au pus în față, determinându-l să rămână în România. „N-am fost niciodată tentat de tipul ăsta de mutare, de dislocare. E o dislocare cu totul. Eu sunt un om care-mi fac probleme și când vin aici. Cine sunt oamenii, deși suntem de aceeași limbă? Când mă duc la Paris eu am mari probleme. În America e foarte greu. Și să concepi dimensiunile ei. Nu le poți cuprinde. Nu eram un faimos vorbitor de limbă engleză. Am învățat limba de la șoferi, de la portari și de la ospătari".
Iureș a făcut aceste mărturisiri despre viața sa în cadrul acestui spectacol original, conceput de Ion Novăcescu, care i-a reunit pe aceeași scenă și pe Emeric Imre și trupa sa, dar și pe tinerii artiști Dana și Mihail. Prezentator a fost Florin Otrocol. Evenimentul „Leul singuratic - Mărturisiri despre viață și iubire" a fost posibil datorită politicii publice a municipalității clujene, în cadrul Programului Capitala Europeană a Tineretului. Cluj/Napoca 2015". Sponsori ai fost Ursus, Zipper, Pizzeria-Toskana Cluj, Jidvei, iar parteneri, PMA Invest, Topaz Boutique Hotel. Acesta a fost un eveniment marca Fabrica de Lideri, de promovare a tinerilor talentați din Cluj Napoca, în cadrul Programului Capitala Europeană a Tineretului. Cluj Napoca 2015.