Afacerea socială Meșteshukar ButiQ și-a lansat colecția la Stockholm

Afacerea socială Meșteshukar ButiQ și-a lansat colecția la Stockholm
Designerii suedezi de la Glimpt Studio și meșteșugarii romi din România au creat o colecție limitată de produse având ca bază conceptul de nomadism și schimburile culturale produse de acesta. Colecția a fost prezentată la Stockholm Design Week (SDW) cu ajutorul Institutului Cultural Român (ICR).

Încă din 2014 ICR a contribuit la SDW prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte meșteșugărești  și principii de design modern. Este prima dată când ICR prezintă o astfel de colaborare Suedia - România ca rezultat al unei inițiative independente venită din partea rețelei de întreprinderi de economie socială Meșteshukar ButiQ.

Căldărarii, argintarii, împletitorii și rudarii au avut ocazia să-și continue meșteșugul și să-l valorifice prin prezența designerilor internaționali. Este a treia expoziție de design la care afacerea socială este prezentă, după Viena Design Week și Romanian Design Week. Pe lângă colecția de obiecte în serie limitată de home décor brandul reunește și colecții de bijuterii și haine.  În perioada următoare Meșteshukar ButiQ va prezenta serii limitate de cadouri tematice pentru Mărțisor și de Paște.

Studio Glimpt a dezvoltat o metodă de lucru inedită bazată pe motivație și pe simțul curiozității. Această metodă combină interesul lor pentru meșteșugurile tradiționale, descoperirea unor noi culturi, călătoriile și nu oamenii. În România s-au integrat perfect în comunitățile de meșteșugari romi, le-au ascultat poveștiile și au schimbat experințe unice între design și tehnică tradițională romă.

Mattias Rask și Tor Palm au reușit să înțeleagă, prin proiectul Glimpt Studio, aspecte ale nomadismului care marchează încă cultura romă. S-au lăsat inspirați de orice detaliu al vieții, de produsele meștesugarilor și au creat expoziția de produse care demonstrează că meșteșugul poate fi o artă cu valențe moderne.

Pe durata expoziției de  la Stockholm au avut loc discuții între cei doi designeri, Mattias Rask și Tor Palm, un reprezentant al organizației Meșteshukar ButiQ, Andrei Georgescu și Helena Hertov, curator al muzeului Falkenberg având ca temă de discuții designul social și schimburile de experință.

Meșteshukar ButiQ este un suporter activ în spațiul românesc în susținerea meșteșugurilor tradiționale rome prin crearea unor colecții de produse care beneficiază de valoarea tehnicilor de lucru rome și a tradițiilor demult uitate. Magazinele în care se comercializează produsele sunt în Cluj, București și Sibiu.

Comenteaza