Noi producții de dans contemporan și un laborator de cercetare în artele performative, la Fabrica de Pensule din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Mar 2016, 12:56
- Cultură
- Ascultă știrea

Proiectul a debutat în luna martie 2016 și se va desfășura pe parcursul a patru luni, timp în care se vor realiza trei producții de dans contemporan și un laborator de cercetare în artele performative.
"Fondul Colectiv de Creație se conturează ca un fond comun de resurse - spațiu de lucru, know-how artistic și de management cultural, resurse financiare, dar și valori și practici comune de lucru - care își propune să susțină dezvoltarea de noi spectacole de dans contemporan și noi idei și practici în zona artelor performative", spun reprezentanții Colectiv A.
Primul proiect care se dezvoltă în acest context este performance-ul 'Nud de femeie brunetă'.
Andreea David lucrează într-un spațiu solitar pentru a studia propriul nud, în care singurul observator e ochiul ei critic din viitor, contribuind la o continuă auto-compunere a nudului în propria construcție scenică.
Este arhitect și performer, cu formare în dans contemporan la Centrul Naţional al Dansului din București. Ca performer, a colaborat cu Adriana Gheorghe, Alina Popa, Ingrid Berger Myhre (NO), Doris Uhlich (AT), Thomas Steyaert (BE) și Mădălina Dan.
A doua producție este spectacolul 'Beauty', dezvoltat de coregrafa Andreea Novac, care face parte din trilogia Beauty-Disgust-Utopia.
Căutările Andreei Novac în realizarea acestui spectacol se îndreaptă înspre relația dintre frumusețe și artă și tensiunile care caracterizează raportul dintre acestea în postmodernism: critica frumuseții, criza frumuseții și chestionarea convențiilor impuse de cultura vestică asupra frumuseții.
Andreea Novac este dansator și coregraf. Creează, începând cu 2005, piesele Aici totul e diferit, B-26-Dans, Corp şi anti - Corp, Aici, acum, Dance a playful body, Pretend we make you happy, Despre tandrețe.
Andreea David și Mihaela Dancs propun pentru cea de-a treia producție, care constituie totdată și prima lor colaborare, explorarea potențialului coregrafic al relației performative dintre doi dansatori, relație construită în timp real.
Pentru cele două, relația dintre doi dansatori construită în timp real înseamnă o permanentă chestionare și negociere a ceea ce înseamnă a fi împreună. Mihaela Dancs este coregraf și dansator. Dansează în Bucureşti, Londra, Timişoara, Veneţia, Praga, New York, Cluj, Cork, Viena, Stockholm, Tokyo.
Laboratorul de cercetare propune celor interesați de artele performative, performance sau teatrul performativ o serie de 12 întâlniri săptămânale (4 aprilie - 27 iunie), care au ca scop descoperirea de către participanți a propriilor definiții despre performance, prin abordări atât teoretice, cât și practice.
Laboratorul ABC Performativ, coordonat de regizorul Raul Coldea, se adresează atât practicienilor din artele performative sau vizuale, cât și amatorilor care au un real interes pentru performance și va avea ca finalitate o prezentare publică a cercetării. Participarea la acest laborator este gratuită.
Raul Coldea este regizor de teatru. În 2014 realizează spectacolul Ce am ales să uit la Teatru Fix Iași, iar în 2015 colaborează cu spațiul Reactor de creație și experiment Cluj pentru realizarea spectacolelor Provizoriu și Nu cred că o să îmi treacă vreodată.
Cele trei noi producții din cadrul Fondului Colectiv de Creație și laboratorul de cercetare ABC Performativ împart în această perioadă sala RAP de la etajul doi al Fabricii de Pensule, spațiul care va găzdui și premierele celor trei spectacole.