Cafeaua pe întuneric şi labirintul senzorial, atracţiile festivalului Miraje
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Mar 2016, 17:59
- Cultură
- Ascultă știrea

Totodată, se vor desfăşura o masă rotundă cu profesori de la școlile de masă pentru propagarea informațiilor despre tinerii cu dizabilități şi promovarea festivalului, o sesiune de evaluare şi elaborarea unui ghid de organizare şi implementare a festivalului şi în alte localități.
Organizatorii au ca ţintă creșterea numărului de elevi spectatori din școlile de masă, dezvoltarea experiențelor personale și creșterea empatiei membrilor comunitații față de aceste categorii defavorizate, mărirea numărului de beneficiari direcți şi sensibilizarea mai multor comunități în raport cu categoriile defavorizate.
Implementarea festivalul a consumat finanțări de 25.000 de euro, sponsorizări în natură de 10.000 euro, constând în cazare, închirierea sălii de spectacole, tipărituri, la care se adaugă, cumulat pe toate ediţiile, 5.000 de ore de voluntariat.
Dintre aceste fonduri, 15.000 de euro au fost puse la dispoziție de către Lions Club Genesis pentru finanțarea a șase dintre ediții, pentru celelalte două Fundația Comunitară Cluj şi Fundația pentru Implicarea Tinerilor au obţinut finanțari de 5.000 euro/ediţie prin programul ”Tineret în acţiune”.
Festivalul debutează cu o "Cafenea pe întuneric" ce va avea loc într-un local din Cluj. Scopul constă în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri, pentru a beneficia de o experiență care să scoată participanții din zona de confort și să îi determine să se descurce în bezna care poate deveni obișnuință. În 2014, 120 de persoane au trecut pragul unui local clujean, experimentând ce înseamnă să trăiești în întuneric.
Peste 200 de tineri de la școlile speciale şi de masă din şapte orașe din țară vor participa la Festivalul Miraje de la Cluj-Napoca. Timp de trei zile, între 18 şi 20 aprilie, festivalul va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.
În 19 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților, participanți cu și fără dizabilități din Arad, Timișoara, Târgu Neamţ, Cluj-Napoca, Pașcani, Simeria, Târgu Frumos își vor etala talentul. Seara se va încheia cu un concert susținut de interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan şi de trupa de muzică pop Take Five din Cluj.