Strângere de fonduri pentru recondiționarea pianului studenților de la Casa de Cultură

Strângere de fonduri pentru recondiționarea pianului studenților de la Casa de Cultură
Clujenii sunt invitați să dea 1 ban pentru pian, într-o campanie de strângere de fonduri pentru recondiționarea pianului studenților de la Casa de Cultură (CCS). Vechi din anii ‘60.

Campania de strângere de fonduri este organizată de Beard Brothers și de Jazz Day, iar suma necesară recondiționării pianului Forster este de 2.500 euro. În prezent, vechimea mecanismului intern împiedică păstrarea acordajului pe termen mai lung de câteva zile, iar aspectul exterior al instrumentului muzical lasă de dorit.

"Dați 1 ban pentru pian / #1 ban pentru pian este modalitatea prin care noi dorim să îi răsplătim pe cei care ne înfrumusețează viața prin muzică. Oricât de talentat este un artist, fără repetiții, muncă și formare continuă nu o să aibă șanse reale pe piață. Campania noastră este un apel la susținerea tinerelor valori locale.

E incontestabilă valoarea culturală pe care o are acest pian, pe ale cărui clape și-au format mâna muzicieni cu reputație ai Clujului, ca Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Dima Belinski, Marius Pop sau generații întregi de studenți. Ar fi păcat să-l neglijăm până în momentul în care recondiționarea lui nu ar mai fi posibilă", spune Tudor Vesa, manager Jazz Day.

„Salutăm inițiativa organizatorilor Zilei Internaționale a Jazzului de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de care dispun studenții care ne calcă pragul zilnic, pentru că studenții de astăzi sunt artiștii de mâine, iar aceast proiect nu este altceva decât o investiție în viitor, care contribuie la un potențial succes al tinerilor artiști formați de şcoala clujeană de muzică", a declarat Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Cornel Hoza, președinte Bear Brothers, explică faptul că unul din scopurile bărboșilor clujeni este de a susține valorile și arta. "Suntem bucuroși să ne alăturăm initiațivei Jazz Day de a recondiționa un pian cu istoric care a susținut multe momente artistice cu valoare și care, în același timp va ajuta noile generații de artiști. Suntem optimiști că vom reuși să readucem pianul la pontențial maxim și că va fi un real ajutor pentru studenți clujeni".

Donaţiile se pot face fie direct în contul bancar al Asociației Beard Brothers, fie în urna mobilă pe care aceștia o vor aduce pe 22 aprilie la concertul dedicat Zilei Internaționale a Jazzului de la CCS. De asemenea, 20% din vânzările de bilete de la Ziua Internațională a Jazzului se vor duce către campania "1 ban pentru pian"; la fel ca și contravaloarea biletelor VIP pentru acest eveniment - 150 lei/bucata.

Ziua Internațională a Jazzului va reuni pe scena de la Cluj peste 50 de muzicieni, maeștri ai improvizației in jazz.

Provocarea ediției va fi prima parte a showului, dedicată celor doi compozitori ai standardului de jazz "Take Five", Paul Desmond şi Dave Brubeck. Pentru prima dată, Take Five" va fi pus în scenă cu influențe simfonice, tradiționale, folclorice naționale, lăutărești. Pe scena CCS vor urca Fanfara Transilvania, Gaio Big Band, condus de dirijorul Ștefan Vannai, Swing Mob Quartet și Orchestra Concertino formată din muzicienii Orchestrei Naționale Române din Cluj-Napoca și ai Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijoarei Mihaela Cesa-Goje.

Seara dedicată jazzului se încheie cu două recitaluri energice și antrenante de jazz - funk -groove - soul - electronic, pregătite de oaspeți de peste hotare Michele Villari Quartet (Italia) și Sir Waldo Weathers (SUA).

Comenteaza