Muzeele din Cluj fac noapte albă. Ce evenimente au pregătit

Muzeele din Cluj fac noapte albă. Ce evenimente au pregătit
Clujenii sunt invitaţi la Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 21 mai 2016. Anul trecut, peste 20.000 de persoane au participat la manifestările organizate de cele 14 muzee din judeţ.

Muzeul de Artă

Începând cu ora 20:00, publicul va putea să admire expoziţiile „Influenţe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Lucrări de Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner. Pictură, obiect, fotografie"; „Valentin Codoiu. Pictură"; „Ce mai face Penelopa?"; „Grădini de lumină" - expoziţie de artă decorativă şi design vestimentar a artistei Elena Basso-Stănescu şi „Visions in the Dark" a artistului Alexandru Antik. De asemenea, în afara expoziţiilor temporare deschise cu această ocazie, publicul va putea să viziteze Galeria Naţională, prin care se evidenţiază valoarea excepţională a artei moderne şi a patrimoniului deţinut de către muzeul clujean.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Clujenii vor putea visita expoziţia permanentă „Cultura populară din Transilvania - sec. XVIII-XX", care abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile muzeului, precum şi expoziţia tactilă „Atinge şi înţelege - mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale". Aceasta este destinată, în primul rând, vizitatorilor cu deficienţe de vedere şi oferă, în acelaşi timp, o experienţă aparte copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite. De asemenea, cu ocazia evenimentului va fi organizată cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Ceramică Contemporană „Caolin 2016", care oferă o imagine elocventă a evoluţiei artei ceramice româneşti, exprimată astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică şi semantică. „Zestrea bănăţeană" este o altă expoziţie organizată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în cadrul acesteia fiind expuse costume tradiţionale, podoabe şi fotografii vechi din Banat. Piesele expuse datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prima jumătate a secolului al XX-lea. Secţia Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi deschisă publicului vizitator în intervalul orar 13:00-01:00, iar secţia în aer liber din Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia" poate fi vizitată conform programului de vară, între orele 10:00-18:00.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

În data de 21 mai, muzeul va fi deschis în intervalul orar 10.00 -17.00, iar accesul în expoziţii va fi gratuit pentru toate persoanele. Pentru copii, dar şi pentru părinţi , va fi organizat un atelier liber în cadrul proiectului de pedagogie muzeală Cu Pietricel ne jucăm şi preistorie învăţăm. De asemenea, cu această ocazie va putea fi vizitată expoziţia cu obiectele realizate de elevii clasei I de la Colegiu „George Bariţiu".

Colecţia de Istorie Farmaciei

Vizitatorii vor avea acces la expoziţia temporară "Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei". Aceasta cuprinde două vitrine la intrarea în muzeu şi un traseu tematic în expoziţia de bază - pentru a decoperi lumea magiei, căutaţi obiectele marcate cu fulgerul lui Harry. Multe dintre poţiunile şi ingredientele descrise de către J.K.Rowlings sunt inspirate din vechea istorie a farmaciei. La "potică" chiar se găsea Sânge de dragon, Praf de mumie, Elixirul Dragostei, vase cu semne alchimice, Elixirul sănătăţii, Theriaca veneta ce conţinea carne de viperă şi multe alte curiozităţi . Din cauza dificultăţii accesului şi a numărului mare de vizitatori preconizaţi pentru Noaptea Muzeelor, laboratorul vechii farmacii, amenajat la subsol, nu va putea fi vizitat. Orar: 19.00 - 24.00.

Vivariul UBB

În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni: expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale; expoziţiile temporare ce au loc în holul din zona de intrare a vivariului şi Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie. La acestea se adaugă laboratoarele şi spaţiile de lucru. Intrarea este gratuită, iar programul de vizitare este între orele 19.00 - 24.00.

Casino

„Alandala Museum" și-a propus să ofere publicului posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și live-performance art în aer liber. Participanții vor putea admira instrumente muzicale și aparatură tehnică din diferite epoci, vor putea întâlni artiști de renume ai prezentului precum G.O.L.A.N., Polarize, Paul K și Mathei și vor putea arunca o privire în viitorul muzical al muzicii electronice deopotrivă. Evenimentul este organizat și sub egida Zilelor Clujului 2016. Orar 18.00 - 04.00.

Muzeul Memorial "Octavian Goga" - Ciucea

Deoarece se împlinesc 135 ani de la naşterea poetului Octavian Goga, toate evenimentele serii vor fi dedicate acestei aniversări. Astfel, începând cu ora 19:00, vor avea loc două spectacole realizate de către experţi şi cursanţi de la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda" Cluj: în Sala de Muzică din Castel va avea loc un program artistic de muzică clasică şi poezie realizat de către experţi ai Şcolii de Arte, Orchestra „Camerata" şi solişti vocali, iar în incinta expoziţiei etnografice din Casa Albă va avea loc un program de muzică populară susţinut de către cursanţii claselor de canto muzică populară ale Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda" din Cluj-Napoca. În acelaşi timp, vizitatorii vor putea admira expoziţia temporară aniversară „135 de ani de la naşterea lui Octavian Goga" de la parterul Castelului şi expoziţiile cu lucrări de artă plastică ale elevilor de la Şcoala Gimnazială „Octavian Goga" din Ciucea, Şcoala Gimnazială din Negreni, Bucea, Valea Drăganului şi Clubul Copiilor din Gherla. Tot în cadrul Nopţii Muzeelor se vor decerna premiile elevilor participanţi la concursul „Ciucea lui Goga", ale căror lucrări sunt expuse în Casa Albă. Pe tot parcursul Nopţii Muzeelor se vor putea vizita expoziţiile permanente ale muzeului: expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziţia etnografică din Casa Albă şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în Casa Ady Endre. Muzeul va fi deschis vizitatorilor în intervalul orar 19:00-23:00.

Muzeul Apei "Leonida Truţă" - Floreşti

Compania de Apă Someş participă şi la ediţia 2016 a Nopţii Muzeelor, oferind acces gratuit publicului la Muzeul Apei „Leonida Truţă", singurul de acest gen din România şi printre puţinele din lume, dedicat istoriei activităţii de alimentare cu apă potabilă. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 18:00 - 01:00, la dispoziţia vizitatorilor fiind pus un microbuz pentru transportul la şi de la muzeu, din oră în oră, cu plecare din Piaţa Unirii, zona Muzeului de Artă.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj

Între orele 09.00 - 01.00, turiştii, precum şi publicul interesat pot cere informaţii asupra activităţilor şi expoziţiilor organizate de toate muzeele şi centrele de cultură ale judeţului.

În Cluj, la Noaptea Muzeelor 2016 mai participă Muzeul de Istorie, Mineralogie şi Paleontologie-Stratigrafie din cadrul UBB, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie Turda, Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca. De asemenea, Photo România Festival organizează o masă rotundă pe tema deschiderii a unui Muzeu al Imaginii în România şi expoziţia de fotografie "Omul cu o mie de ochi" - Iosif Bermann.

Mai multe detalii AICI.

Peste 170 de entități culturale din România pregătesc un adevărat regal pentru cea de a XII-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor.

Vor avea loc şi o serie de premiere, printre care: o aplicație gratuită pe telefoanele mobile pe care sunt disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales să le realizeze; patru circuite muzeale în orașele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 - București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara-, realizate în parteneriat cu organizațiile care gestionează candidatura orașelor.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum.

 

Comenteaza