Muzeul de Artă, principala atracţie la Noaptea Albă a Muzeelor

Muzeul de Artă, principala atracţie la Noaptea Albă a Muzeelor
Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga” şi Muzeul Apei „Leonida Truţă” au fost doar câteva dintre instituţiile muzeale clujene participante la Noaptea Europeană a Muzeelor 2016. Au strâns circa 16.000 de vizitatori. Accesul a fost gratuit.

Astfel, Muzeul de Artă şi-a deschis porţile pentru nu mai puţin de 10.893 de vizitatori, publicul având posibilitatea de a vizita atât expoziţiile temporare deschise cu această ocazie, cât şi Galeria Naţională, în care se evidenţiază valoarea excepţională a artei moderne şi a patrimoniului deţinut de muzeu.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost vizitat de 3.779 de persoane, dintre care 3.481 la sediul central al instituţiei şi 298 în Parcul Etnografic „Romulus Vuia". Publicul numeros care a participat la evenimentul cultural european a avut posibilitatea să viziteze Expoziţia permanentă „Cultura tradiţională din Transilvania - sec. XVIII-XX", Expoziţia permanentă tactilă „Atinge şi înţelege - mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale", Expoziţia temporară „Zestre bănăţeană" şi Festivalul Naţional de Ceramică Contemporană Caolin 2016. În intervalul orar 10-18, publicul interesat de arhitectura tradiţională a putut vizita Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia" unde, pe lângă expoziţia permanentă a fost deschisă şi expoziţia temporară fotografică „Peisaje culturale multietnice din Transilvania - semnificaţie, valoare şi mesaj".

În cadrul Festivalului European "Noaptea Muzeelor", Muzeul Memorial „Octavian Goga" din Ciucea a fost gazda unui număr de 597 de persoane, din care 289 au participat la spectacolele desfăşurate în cadrul evenimentului. Ediţia din acest an a fost dedicată aniversării a 135 ani de la naşterea poetului Octavian Goga, aceasta fiind marcată printr-o suită de evenimente, derulate în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Manifestările au constat în prezentarea unui spectacol de muzică clasică şi poezie, spectacol de muzică populară şi un moment liric. Vizitatorii au putut admira expoziţiile permanente ale muzeului: expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziţia etnografică din Casa Albă şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre, aflată în Casa Ady Endre, precum şi expoziţia temporară aniversară „135 de ani de la naşterea lui Octavian Goga", de la parterul Castelului.

Circa 200 de clujeni şi turişti au vizitat Muzeul Apei „Leonida Truţă", în după amiaza şi noapteade sâmbătă, 21 mai 2016, un interes deosebit prezentând marea pompă Schiel din secţiunea interioară a muzeului, dar şi colecţia internaţională de capace de cămin (din oraşe din România, ţări europene, dar şi ţări îndepărtate, precum Coreea de Sud) din secţiunea în aer liber. Numeroşi vizitatori şi-au manifestat admiraţia faţă de colecţia de documente vechi, datând din anul 1892, scrise de mână, cu o caligrafie artistică, reprezentând documente oficiale şi jurnale ale activităţii cotidiene de alimentare cu apă şi de canalizare din anii de început.

Şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj şi-a desfăşurat activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 9:00-1:00, prilej cu care cei 316 vizitatori au fost informaţi asupra principalelor expoziţii şi activităţi desfăşurate de muzeele din judeţ.

În Cluj, la Noaptea Muzeelor 2016 au mai participat Muzeul de Istorie, Mineralogie şi Paleontologie-Stratigrafie din cadrul UBB, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie Turda, Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca. De asemenea, Photo România Festival a organizat o masă rotundă pe tema deschiderii a unui Muzeu al Imaginii în România şi expoziţia de fotografie "Omul cu o mie de ochi" - Iosif Bermann.

Peste 170 de entități culturale din România au pregătit un adevărat regal pentru cea de a XII-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor.

Au avut loc şi o serie de premiere, printre care: o aplicație gratuită pe telefoanele mobile pe care au fost disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales să le realizeze; patru circuite muzeale în orașele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 - București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara-, realizate în parteneriat cu organizațiile care gestionează candidatura orașelor.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum.

 

Comenteaza