Filmul câştigător la TIFF 2016 va rula şi în cinematografele din Franţa

Filmul câştigător la TIFF 2016 va rula şi în cinematografele din Franţa
În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul "Câini", regizat de Bogdan Mirică, se lansează pe marele ecrane din Franţa.

Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile oraşe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră. În România, filmul va fi lansat pe 23 septembrie în câteva zeci de oraşe, programul proiecţiilor urmând a fi anunţat în curând.

În Bucureşti, "Câini" poate fi văzut într-o avanpremieră specială, la Teatrul de Vară din Herăstrău joi, 22 septembrie. Regizorul, o parte din echipa filmului şi actorii din rolurile principale, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, se vor întâlni cu publicul. Presa franceză i-a dedicat deja cronici entuziaste filmului la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut Premiul FIPRESCI.

„Răzbunare şi mafia românească într-un film de o violenţă molipsitoare", titra Les Inrockuptibles, apreciind că filmul e „mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan".

„Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moştenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluţie: să vândă cât mai repede. (...) Opera unui talent veritabil. Impresionant", scria şi Télérama.

„Cinema-ul românesc străluceşte literalmente cu Câini, o revelaţie care şi-a meritat pe deplin aplauzele la Cannes", apreciază şi Publikart. „Câini e o poveste despre graniţe. Western camuflat, cu şeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanţă, în maniera unui Gary Cooper din High Noon (1952), filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puţin iubite", notează Band-a-Part.fr.

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

În distribuţie, alături de Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec.

"Câini" marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul şi coregizorul serialului "Umbre", de la HBO. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 şi două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor - Gheorghe Visu, şi menţiunea specială a juriului.

În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite şi Italia.

Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul "Umbre", semnează regia şi scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye şi Hervé Buirette, scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu, iar costumele - Elenei Stoianova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr şi de Sorin Romanescu.

Comenteaza