Muzică contemporană în ultima săptămână a Toamnei Muzicale Clujene 2016

Muzică contemporană în ultima săptămână a Toamnei Muzicale Clujene 2016
Festivalul Toamna Muzicală Clujeană se apropie de ultima săptămână dedicată muzicii culte

Luni, 24 octombrie, clujenii sunt invitaţi să ascultate, în cadrul secţiunii Contemporania, Ansamblul SonoMania, care vine în premieră la Cluj-Napoca, cu recitalul Doiniri. Evenimentul va avea loc la ora 19, în sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima".

Miercuri, 26 octombrie, este sărbătorit - în cadrul ediţiei aniversare -  compozitorul Gabriel Irányi, printr-un potret componistic. O parte din lucrările sale vor fi interpretate, în aceeaşi sală a Academiei de Muzică, de tenorul Hector Lopez şi instrumentiştii Vlad Răceu (vioară), Zsolt Török (violoncel) şi Silvia Sbârciu (pian). Recitalul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca. În aceeaşi zi, de la ora 11, compozitorul Gabriel Irányi va susţine un curs de măiestrie în compoziţie, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima", cu acces liber.

Unul dintre obiectivele principale ale ansamblului SonoMania, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului o iubesc şi o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. SonoMania a participat la festivaluri importante, precum Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi - SIMN (Bucureşti, 2012-2013, 2016), Bucharest Music Film Festival - ArCuB (2012-2014), CIMRO DAYS (2014), Festivalul de Muzică Contemporană Happoman 2012, a 18-a ediţie (Coreea de Sud), Festivalul Internaţional Meridian - Zilele SNR-SIMC (Bucureşti, 2012-2015), Catsheuvel Festival (Haga, 2014). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană din Bucureşti 2012.

Luni, 24 octombrie, ora 19
Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"

Contemporania - Doiniri

Ansamblul SonoMania
Veronica Anuşca soprană
Mihai Pintenaru clarinet
Raluca Stratulat vioară
Olga Podobinschi pian
Diana Rotaru conducerea muzicală

George Balint - A Bradului pentru soprană, clarinet, vioară şi pian, p.a.a.
Diana Rotaru - Meander pentru clarinet
Adrian Pop - Şapte fragmente din Tristan Tzara pentru voce şi pian
Mihai Măniceanu - Cantabile e Presto pentru vioară şi pian
Gabriel Mălăncioiu - Linişte pentru soprană şi clarinet
Toshio Hosokawa -Ancient Dance pentru vioară şi pian
Doina Rotaru - Bocet IV pentru soprană, clarinet, vioară şi pian

Născut la Cluj-Napoca, Gabriel Irányi a studiat compoziţia cu Sigismund Toduţă la Conservatorul „Gheorghe Dima", ulterior urmând cursurile de masterat la Iaşi. Între 1977/1981, a predat forme, contrapunct şi teoria muzicii la Academia de Muzică din Tel Aviv. În 1978 şi 1984, a fost bursier DAAD al Cursurilor de vară de la Darmstadt, în cadrul cărora a studiat compoziţia cu Cristobal Halffter, Brian Ferneyhough şi Helmut Lachenmann. Importante pentru cariera sa au fost întâlnirile cu György Ligeti, György Kurtág, Morton Feldman, Günther Becker şi Peter Ruzicka. Din 1988, Gabriel Irányi activează ca şi compozitor liber profesionist la Berlin. A susţinut prelegeri despre muzica nouă şi propriile lucrări la Academia de Muzică „Hanns Eisler" din Berlin, la New York University, University of Wisconsin, Landesmusikakademie Berlin, European Piano Teachers Association Berlin, Musikhochschule Rostock, Universitatea de Muzică din Bucureşti şi la Academia de Muzică din Cluj.

Miercuri, 26 octombrie, ora 19
Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"

Aniversări în Festival
Portret componistic Gabriel Irányi (70)

Hector Lopez tenor
Vlad Răceu vioară
Zsolt Török violoncel
Silvia Sbârciu pian

Sechs Denkbilder mit Benjamin pentru tenor (pe texte de Walter Benjamin)
Bird in Space (Constantin Brâncuşi) pentru pian
Hommage à Chagall (Marc Chagall) pentru pian
Klavierzyklus II / Piano Cycle II pentru pian
Quatre mouvements pentru vioară şi pian
Denkbilder pentru violoncel solo
3 Moments musicaux pentru vioară şi violoncel

Programul tuturor concertelor şi recitalurilor se găseşte pe filarmonicatransilvania.ro, iar biletele se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.


 

Comenteaza