Clujul scrie istorie. Materiale de la protestele din ultimele zile, în Colecţia de Istorie Contemporană a MNIT Cluj

Clujul scrie istorie. Materiale de la protestele din ultimele zile, în Colecţia de Istorie Contemporană a MNIT Cluj
Pancartele de la protestele din ultimele zile din Cluj-Napoca, cât şi fotografiile care au surprins momentele cheie ale manifestaţiilor vor face parte din Colecţia de Istorie Contemporană a Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

"Dragi clujeni, suntem cu toţii de acord ca zilele acestea în România se scrie istoria. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei doreşte să documenteze acest eveniment cu materiale reprezentative pentru protestele care au avut loc la Cluj. Aşadar, vă rugăm să nu aruncaţi pancartele cu mesajele voastre şi în momentul în care protestele încetează să le aduceţi la muzeu (Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2). Totodată am aprecia şi materiale fotografice pe suport digital, cu copyright fireşte, care au surprins momente cheie ale manifestaţiilor, pe care le puteți trimite pe adresa ioanasavugruita@gmail.com. Toate aceste materiale urmează să facă parte din Colecţia de Istorie Contemporană a muzeului, asigurându-ne astfel că acest moment important din istoria recentă a României va fi bine reprezentat în colecţiile muzeului nostru.  Persoană de contact Ioana Savu Gruiţă: ioanasavugruita@gmail.com", se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook MNIT. 

Amintim că adoptarea de către Guvernul Grindeanu a OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, în ședința de marți, 31 ianaurie 2017 şi publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri, respectiv 31 ianuarie spre 1 februarie 2017, a scos în stradă sute de mii de români. Opt zile la rând, iar proteste sunt anunţate inclusiv până la data de 11 februarie chiar dacă OUG a fost abrogată duminică, 5 februarie 2017. Dorinţa protestatarilor este ca Guvernul PSD să-şi dea demisia. 

Acestea sunt cele mai mari proteste din ultimii 27 ani, chiar din istoria României susţin unii. Spre exemplu, peste 280.000 de oameni au fost prezenţi, duminică, în stradă în Bucureşti şi peste 50.000 în Cluj-Napoca. 

Comenteaza