Cum poţi contribui la reactivarea Parcului Feroviarilor. Finanţări de până la 6.000 lei

Cum poţi contribui la reactivarea Parcului Feroviarilor. Finanţări de până la 6.000 lei
Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca lansează, prin programul FabHub, înscrierile pentru #atelieruldeidei, un efort comun de a înțelege nevoile Parcului Feroviarilor, a utilizatorilor lui și a potențialilor utilizatori, cât şi o modalitate de a aduce soluții creative pentru activarea acestuia.

"Prin #atelieruldeidei propunem comunității artistice, creative și de antreprenori locali să dezvolte intervenții și soluții creative pentru parc și utilizatorii acestuia. Ne dorim să susținem echipe deja existente sau să creăm echipe de lucru care să gândească soluții creative pentru parc pe care să le pună apoi în practică cu sprijinul nostru. Puteți veni cu un proiect deja conturat (pe care să îl puteți adapta în funcție de informațiile primite în cadrul #atelieruluideidei), să veniți la ateliere și să dezvoltați pe parcursul a două săptămâni o idee de proiect", explică artiştii Fabricii de Pensule, care punctează şi câteva aspecte problematice ale Parcului Feroviarilor: lipsa iluminatului public, lipsa aleilor și a mai multor porți de acces în parc, lipsa accesului la apă, absența mobilierului urban - bănci, coșuri de gunoi, umbrare, lipsa unor locuri special destinate pentru copii, câini

Proiectele propuse pot fi instalații sau amenajări publice temporare, evenimente care angrenează comunitatea, moduri noi sau îmbunătățiri ale felului în care este utilizat parcul acum. Atelierele se vor desfășura în zilele de 12, 13 august și 19, 20 august 2017. Se vor putea propune proiecte până pe 25 august 2017, ora 12:00. Finanțarea celor mai votate 5 proiecte se va face în limita a 6.000 lei / proiect.

Cum poți să participi în #atelieruldeidei?

Aplică online prin formularul #atelieruldeidei până pe 11 august 2017 pentru a participa la cele două weekenduri de ateliere, în zilele de 12-13 august și 19-20 august.

Jurizarea

Ideile de proiecte / intervenții vor fi expuse în Parcul Feroviarilor vineri 25 august 2017, urmând ca duminică, 27 august 2017, să aibă loc votarea de către locuitorii din zonă, utilizatori ai parcului în general și specialiștii care au susținut workshopurile.

Calendar #atelieruldeidei:


11 august - deadline pentru înscrieri
12-13 august - primul weekend de workshop-uri în Fabrica de Pensule și Parcul Feroviarilor
19-20 august - al doilea weekend de workshop-uri în Fabrica de Pensule și Parcul Feroviarilor
25 august - ora 12:00 deadline pentru predarea proiectelor și panotarea lor în Parcul Feroviarilor
27 august - Votarea și anunțarea proiectelor câștigătoare și picnic în Parcul Feroviarilor
28 august- 15 octombrie - implementarea proiectelor câștigătoare

FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative. ''În viziunea noastră, construirea unui hub creativ presupune un efort comun. Scopul nostru este crearea unei platforme pentru căutare, definire, organizare și implementare de idei pentru un Cluj creativ", punctează artiştii clujeni.

La finele lunii iulie, artiştii Fabricii de Pensule au instalat în parc şi Pavilionul FabHub - un container re-inventat. Este un spațiu experimental pentru intervenții pilot, evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate dezvoltate de echipele de artiști+antreprenori din #atelieruldeidei și de alte grupuri sau inițiative locale. În următorii ani pavilionul va circula și în alte spații publice din oraș, funcționând ca un satelit al programului Fabricii de Pensule, dedicat artei, creativității și tacticii urbane.

Parcul Feroviarilor a intrat în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în 30 iunie 2017, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015. Este al doilea parc ca suprafață din oraș, întinzându-se pe 5,4 ha. Autorităţile locale vor organiza un concurs de soluţii pentru acest spaţiu. "Eu mi-aş dori acolo un trenuleţ, cum era pe vremuri. Îmi amintesc trenuleţul din Orăşelul Copiilor dinainte de 1990 şi îmi plăcea foarte mult", a spus primarul Emil Boc, la Realitatea FM Cluj.

La începutul lunii, cei de la Fundaţia AltArt au susţinut ateliere intensive de urbanism participativ și "construieli" sub îndrumarea artistului Michael Kurzwelly (Germania) și a colectivului Res Publica.

 

 

Comenteaza