Clujul şi clujenii secolului XIX în fotografii spectaculoase, la Muzeul de Istorie

Clujul şi clujenii secolului XIX în fotografii spectaculoase, la Muzeul de Istorie
O expoziție impresionantă de clișee pe sticlă, fotografii și lucrări de fotoceramică ale lui Veress Ferenc, fotograf și proprietar al primului atelier de profil din Cluj, se poate vizita la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Veress Ferenc (1832, Cluj - 1916, Cluj) a fost un fotograf și inventator de numele căruia se leagă primul atelier de fotografie din istoria Clujului (deschis în 1852, în zona actualei case memoriale Emil Isac), dar și descoperirea unor procese și tehnici fotografice.

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei conține aproximativ 300 de fotografii ale Clujului și ale locuitorilor săi realizate în a doua jumătate a secolului XIX și în primii ani ai secolului XX. Fotografiile au fost realizate prin digitalizarea colecției de clișee de sticlă realizate de Veress Ferenc, aflate în proprietatea Muzeului.

Totodată, expoziția include clișee de sticlă originale - incluzând o plăcuță ovală care îl reprezintă pe Veress însuși - dar și piese de mobilier, costume populare, arme și accesorii de modă din secolul XIX, asemănătoare cu cele folosite în portretele lui Veress. Unele dintre fotografiile prezentate în expoziție au fost colorate digital de designerul Török Károly F. special pentru acest proiect, o muncă minuțioasă ale cărui rezultate spectaculoase pot fi văzute la Muzeu.

Seria de lucrări conține imagini panoramice ale vechiului oraș realizate de pe Cetățuie sau din direcția Feleacului, însă include și imagini cu viața agitată a Pieței Centrale într-o zi de târg de la finalul secolului XIX, imagini cu obeliscul Carolina pe vremea când acesta se afla pe latura sudică a Pieței Centrale sau fotografii care surprind clădiri astăzi dispărute, cum este turnul-poartă din fosta stradă a Ungurilor, demolat în 1872, sau Școala Catolică de Fete, aflată în vecinătatea Bisericii Sfântul Mihail, care a fost demolată în 1890.

Portretele lui Veress Ferenc surprind oameni din toate clasele sociale, dar și personalități ale vremii care au vizitat atelierul fotografului: scriitorul Jókai Mór, inginerul și matematicianul Lajos Martin, inventatorul unei „roți plutitoare" - un precursor al elicopterului, cu ajutorul căruia a reușit să se ridice la 3 metri de pământ - dar și conți, primari, oameni de litere, vizitatori de seamă ai orașului au călcat pragul atelierul lui Veress și au pozat pentru acesta. De asemenea, un loc important în fotografiile sale îl ocupă doamnele și familiile aristocraților. O serie aparte de fotografii colorate digital prezentate în cadrul expoziției este cea care înfățișează doamne și domni ai vremii îmbrăcați în costumele populare specifice diverselor etnii și regiuni din Transilvania.

Pe lângă faptul că a realizat numeroase fotografii ale Clujului și ale clujenilor - doar Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține 1538 de clișee de sticlă care îi aparțin acestuia - Veress Ferenc a fost și un mare inventator. El a experimentat mult cu cele mai noi tehnici fotografice, inclusiv cu cele de realizare a fotografiilor color. Experimentele sale costisitoare continue, ca și apariția unui număr mare de fotografi în Cluj, l-au dus aproape de pragul sărăciei în jurul anului 1890. Veress Ferenc a continuat să creeze și să experimenteze până în 1911, cu cinci ani înainte de moartea sa. De numele acestuia se leagă și realizarea primei fotografii ceramice (obiect de ceramică în care sunt încorporate fotografii prin tratarea acestora la temperaturi ridicate) din Transilvania.

În anul 2012, o altă expoziție dedicată fotografiei lui Veress Ferenc a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Conform curatorului expoziției actuale, muzeograful Mitu Melinda, seria de lucrări care poate fi vizitată acum este cel mai complex proiect expozițional dedicat lui Veress, lucru care a devenit posibil datorită digitalizării tuturor celor 1538 de clișee din colecția Muzeului.

Expoziția Clujul şi locuitorii săi la sfârșitul secolului al XIX-lea, văzuţi de fotograful Ferenc Veress poate fi vizitată în cadrul unor tururi ghidate în limba română conduse de muzeograful Mitu Melinda, care se vor desfășura după următorul program: vineri, 18 august, ora 12:00; sâmbătă, 19 august, ora 14:00; duminică, 20 august, ora 12:00. De asemenea, lucrările pot fi văzute (fără ghid) în intervalele orare de funcționare a Muzeului.

 

Comenteaza