Ave Maria, concert special de Luminație în Cimitirul Central din Cluj FOTO/VIDEO

Ave Maria, concert special de Luminație în Cimitirul Central din Cluj FOTO/VIDEO
Pentru al treilea an consecutiv, de Luminaţie, a avut loc un concert special de operă în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Sub tema Ave Maria, ariile au fost interpretate de orchestra și corul ”Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

Distribuția:

AVE MARIA - Concert
1 Noiembrie - ora 18:00

Orchestra și corul
Opera Group Project
Vlad ENIU - Dirijor, Pregătirea muzicală
Ina HUDEA - Regia artistică

Program

Tatăl nostru - Alexandru Mânzat
Mozart Requiem: Lacrimosa, Ave Verum Corpus
Ave Maria Bach/Gounod - Alexandra Hordoan
Agnus Dei - A. Ramirez - Tudor Bărbos
Ave Maria Schubert - Sara Mihali
Rugăciune - Alexandra Hordoan
Puccini - Intermezzo
Ramirez - Missa Criolla: Kyrie - Alexandru Mânzat
G. Verdi- Simon Boccanegra - Florin Sâmpelean
Johann Sebastian Bach - Aria

Balerini: Sebastian Vlad, Ianc Florin, Ripa Alin, Hosu Sergiu
Costume: Vlad Bulgar

Evenimentul a fost organizat de către Scena Urbana. Finanțarea de la bugetul local alocată pentru proiectele culturale din cadrul "Scena Urbană 2017" este de 100.000 lei .

Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile, 1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie către cei dragi care au trecut în nefiinţă. Ea este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume. Credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.

Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor în prima sâmbătă din luna noiembrie.

 

 

Comenteaza